Brezilya Gezi Notları (Bölüm III) – Sao Paulo’dan Rio’ya / Paraty

Yollardayız...

Sao Paulo’dan Rio de Janeiro’ya giden iki yol mevcut. Bunlardan en kısa ve hızlı olanı elbette platodan giden otoyol. Benim gittiğim ve size tavsiye edeceğim yol sahilden giden uzun yol. Kiralık bir araç ile yapabileceğiniz bu rota ülkenin koruma altındaki bitki örtüsüne sahip ormanlardan geçiyor. Sao Paulo’dan ayrıldıktan sonra Yengeç Dönencesini geçip Ekvator’a doğru devam ediyorsunuz. Öğlen yemeği molasını ülkenin en kitch lokantalarından biri olan ‘Bica do Curio’da yiyebilirsiniz. Toplamda 7 saatlik bir yolculuk.

Paraty

İki büyük şehrin hemen hemen tam ortasında yer alan Paraty Portekizliler tarafından kurulmuş bir liman kasabası. Burası tüm Brezilya seyahatimde en keyif aldığım yer oldu zira hem orijinal binaları, sokakları ile hem de keyifli yaşam tarzı ile ilginç ve güzel.

Sokakları Portekizliler tarafından büyük taşlardan ve ortaya doğru eğimli olarak yapılmış. Bunun sebebi ise med-cezir sebebiyle şehrin sokakları hergün su ile dolmakta ve her türlü pisliği alıp götürmekte. Döneminin mühendislik harikası sayılabiliecek bu yapı bugün halen korunmakta.

Binaları da koruma altında. Genelde balıkçı olan sahipleri bakım masrafları yüksek olması sebebiyle bu binaları genelde ya kiralamakta ya da satmakta.

FIFA tarafından 2014 Dünya Kupası finallerine geleceklere maçlar dışında görülmesi tavsiye edilen birkaç yerden biri olan Paraty umarım bu dönemi fazla hasar almadan, fiyatlarda da kalıcı bir artış olmadan atlatır.

Paraty büyük bir körfezin dip noktasında yer alıyor. Bu körfezin ağzına yer alan Isla Grande, yani büyük ada sayesinde okyanusun dalgalı ve sert denizi yerine körfezin içerisinde sakin bir deniz ve sayısı 400’ü bulan irili-ufaklı bir sürü koy ve plaj, tropik deniz keyfi sunuyor.

Bir gününüzü şimdi yazacağım programa ayırın; Sabahtan Trindade plajına gidin, burada biraz vakit geçirdikten sonra patika yoldan ‘Praia do Meio’ plajına geçin ve ardından yine patika yoldan devam ederek ‘Praia do Cachadaço’ya gidin. Keyfinize göre iki plajdan birinde mola verin.

Buradan inişli-çıkışlı bir patika ile büyük kayaların oluşturduğu doğal havuz olan ‘Piscina Natural Cachadaçao’ya geçin, pişman olmayacaksınız. (Fotoğrafta gözüktüğünden çok daha güzel)

Dönüşte iki seçeneğiniz var. Med-cezir sebebiyle deniz yükselmemişse karadan yürüyerek dönebileceğiniz gibi doğal havuzun oradan kalkan motorlu kayıklardan birini binerek ilk plaja, yani Trindade’ye denizden dönebilirsiniz.

Bir gününüzü ana iskeleden her sabah kalkan teknelerle yapılacak tura ayırabilirsiniz. Burada tekne seçimi ve fiyat pazarlığı önemli zira çeşitli boylarda onlarca tekne farklı parkurlarda tur yapıyor. Mümkünse kaldığınız pansiyondan (pousada) yardımcı olmasını isteyin. Tekne turuna meyve ve kahve dahil, yemek hariç fakat teknede balık, tavuk, patates gibi atıştırmalıklar ücreti karşılığı alınabiliyor.

Vaktiniz varsa bir gününüzü farklı bir plaja, diğer bir gününüzü de Paraty’nin hemen üstünde, platoda yer alan Quna’yı (Kunya okunur) görmeye ayırabilirsiniz.

Kalınacak yer önerisi...

Beni Brezilya’da ağırlayan dostlarımın arkadaşları tarafından yeni açılan Pontal Gardens son derece keyifli, güvenli ve hoş bir pansiyon... ya da bizim standartlara göre lüks pansiyon.

Sahipleri Nando ve Rony hem sizi güzel ağırlarlar hem de pek çok derdinize derman olabilirler... ve en önemlisi kazıklanmazsınız. Benden selam söyleyin.

Paraty – Rio de Janeiro

Paraty’den Rio’ya giderken ana yoldan 2-3km sapıp uğrayabileceğiniz pek çok plaj var ama özellikle tavsiye edeceğim bir yer yok. Önerim kahvaltı sonrası Paraty’den yola çıkmanız ve kiralık araç ofisleri kapanmadan Rio’ya varıp arabanızı teslim etmeniz yönünde olacaktır. Lamba gibi Rio’da araç kullanmayın zira kiralık araçlar (ve siz) potansiyel yolunacak kaz durumunda olursunuz. Sahta trafik polislerinin bile görüldüğü bir şehirden bahsediyoruz.

Brezilya Gezi Notları aşağıda linklerini paylaştığım beş bölümden oluşmaktadır;

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yunanistan Gezi Notları - Günübirlik Kos

İtalya Gezi Notları – Roma ve Milano

Arjantin Gezi Notları - Buenos Aires