Yurt dışına seyahat kaça patlar?

2018 yılında yaşanan kur krizi nedeniyle ister tatil ister daha uzun geziler için olsun yurt dışına seyahat etmek oldukça maliyetli bir hal aldı. Eskiden ucuza bir bilet ayarlayıp üç-beş günlüğüne gidilen yakın yerlere gitmek bile insanlara zor gelmeye başladı.

Oysa yurt dışına gitmek, farklı ülke ve şehirleri görmek, farklı insanlarla tanışmak ve onların kültürlerini tanımak insana çok şey katan, kişisel gelişime inanılmaz katkısı olan bir olay. En azından kişinin önyargılarınıdan bir nebze kurtulmasına ve bakış açısını değiştirmeye yarar. Bir de içinde olduğunuzda fark etmediğiniz ama dışarıdan baktığınızda gördüğünüz hayatınızı, yaşadığınız şehri ve ülkeyi daha iyi anlamınızı sağlar.

Maalesef bu ekonomik durum ve seyahat etmenin masraflı bir şey olması bir süre böyle daha devam edecek ama çözüm yok değil. Gelin önce maliyetlere bakalım, sonra da alternatiflere...

Yurt dışına seyahat kaça patlar?

Pasaport:

Bu yıl başında zamlanan pasaport ücterleri 248TL'den başlıyor ama bu bir yıl geçerli pasaportun ücreti. Vize almanız gereken bir ülkeye seyahat edecekseniz sizden en az iki yıl geçerliliği olan pasaport isteyebilirler. İki yılı baz alırsak bunun bedeli 405TL. Devletimiz 133TL de defter ücreti alıyor. E fotoğraf da çektirmeniz gerekiyor haliyle. Kabaca 550TL ödeyerek bir pasaport sahibi oluyorsunuz.

Vize:

Ege kıyılarından bir feribot ile veya karadan kendi aracınızla gidebildiğiniz Yunanistan'a gitmek için bile Schengen Vizesi almanız gerekiyor. Avrupa Birliği'nin yeni yılda uygulayacağı vize ücretleri değişti. Buna göre normal turist vizesi 60€ / 388TL. Buna vize ofisine ödediğiniz hizmet bedeli olan 116TL ve fotoğraftı, sigortaydı diğer şeyleri eklediğinizde kabaca 700TL gibi bir para harcamanız gerekiyor. Evet hiç ucuz değil ama bu yine içlerinde en ucuz olanı zira İngiltere vizesi 93£ / 1.350TL, ABD 160$ / 850TL, Rusya ise 105$ / 560TL.

Ulaşım:

Kurlar görece düşükken kampanyadan denk getirdiğiniz uçak bileti 300-350TL'ye denk geliyordu. Bugün durum farklı. En ucuz gidiş-dönüş uçak bileti için bunun iki katını ödemek zorundasınız. Havalimanından şehre gidip gelmek için de bir 10€ / 60TL ekleyin ona. Biz yine en ucuzundan hesap yaparsak; Ege kıyılarından Yunanistan'a feribot biletleri 30€ / 180TL civarında oluyor. Ege'ye ulaşmanız da bir para tabi; Istanbul - Bodrum gidiş-dönüş otobüs bileti 225TL. Aslında kampanyadan alınacak bir uçak bileti ile otobüs+feribot biletleri arasında çok fark yok.

Konaklama:

Elbette gideceğiniz ülkedeki fiyatlar değişkenlik gösteriyor. Amsterdam'da 3 yıldızlı bir otele veya merkeze yakıca bir Airbnb evine gecelik 80-100€ verirken Yunanistan'ın bize yakın adalarında fiyat ortalama geceliği 50€ / 300TL olur. Ama bu işin pansiyonu var, gençseniz hosteli de var. İyi bir otlede kalayım derseniz de gecelik 100€ üstüne çıkmanız lazım.

Yeme-İçme:

Bu da çok göreceli bir kalem. Ne yediğiniz, ne kadar yediğiniz ve nerede yediğinizle alakalı ama Avrupa'da her kahvaltı için 8-10€, öğlen yemeği için 12-15€, akşam yemeği için de 18-20€ civarı gibi düşünebilirsiniz. Bir bira da mı içmeyeceksiniz? Bahşiş olarak en azından bozuklukları bırakmayacak mısın? Kabaca günlük kişi başı 35-40€ / 200-250TL su içinde gider.

Gezme-tozma ve alışveriş:

Bulunduğunuz şehri yürüyerek gezebiliyorsanız ne ala. Yok bir şeylere binmeniz gerekiyorsa yazın bir 10€ günlüğüne. Alacağınız 3 magnet 10€. Hiç bir şey almadan döneceğinizi düşünsek bile ki inandırıcı değil ıvır zıvıra gider bir 10€.

Hesap:

Eşiniz, sevgiliniz veya arkadaşınızla vize isteyen bir Avrupa ülkesine gittiğinizi düşünerek ve ortalama fiyatlarla kabaca bir hesap yaparsak iki kişinin iki geceliğine 4.500-5.000TL'yi gözden çıkarması gerek. Pazartesi gününü izin alıp köprü yaptık, gitmişken üç-beş gün kalalım, derseniz bu rakam 6.000-6.500TL'ye dayanır.

Pasaportunuz varsa, geçen yıl aldığınız uzun dönemli vize de hala geçerli ise şanslısınız. 23 Nisan tatilinde gittiniz diyelim ki ben pek tavsiye etmem, yine harcarsınız bir 2.000-2.500TL bomboş bir Yunan adasında :)

Peki hiç mi çıkamayacağız yurt dışına? Yok mu bunun bir yolu?

Pasaporta ve vizeye ihtiyaç olmadan gidebileceğiniz K.K.T.C var. Onu saymam, o yavru vatan derseniz Ukrayna, Moldova ve Gürcistan'a pasaportsuz, T.C. Kimliğinizle seyahat edebiliyorsunuz. Bu ülkeler görece yakın olduklarından uçak biletleri de hesaplı oluyor. Üstelik hayat da ucuz olduğundan gayet hesaplı bir şekilde dört farklı ülkeyi görebilirsiniz. Gürcistan gezi yazıma bir göz atın, gayet güzel bir yer. Zorlarsanız otobüs bile var.

Belgrad, Sırbistan
Beni kesmez oralar derseniz dünyada 89 ülke Türk vatandaşlarından turistik seyahat için vize istemiyor. Bu ülkelerin yanı sıra 15 ülke sınır kapılarında, 9 ülke de online vize ile Türk vatandaşlarına kolaylıkla turistik vize veriyor. Yani bir pasaport edinerek 113 ülkeye vizesiz seyahat edebilirsiniz. Komşu ülke İran bu kategoride mesela ve otobüs veya trenle gidebiliyorsunuz. Bu sene Rusya'dan bir müjde gelebilir ve vizesiz seyahat tekrar başlayabilir. Listenin tamanına buradan >>> ulaşabilirsiniz.


Bakü, Azerbaycan
Bu ülkeler içinde ucuza uçabileceğiniz ve az para harcayabileceğiniz, ilginç pek çok ülke var. Dil sıkıntınız varsa Azerbaycan listenin başında yer alıyor. Tek millet - iki devlet değil miyiz biz? Balkanları gezebilir Bosna-Hersek, Arnavutluk, Karadağ veya Sırbistan'ı görebilirsiniz. Belgrad şahaneymiş. Buralar da hesaplı ülkeler. Yeter ki niyet edin. İyi araştırma, önceden bilet satın alma ve rezervasyon her zaman kazandırır ;)

Yol Gidenindir!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yunanistan Gezi Notları - Günübirlik Kos

İtalya Gezi Notları – Roma ve Milano

Arjantin Gezi Notları - Buenos Aires