Gürcistan Gezi Notları - Tiflis / Kazbegi

Uzun zamandır gitmek görmek istediğim komşu ülke Gürcistan’ı nihayet geçtiğimiz 19 Mayıs tatilinin verdiği uzun hafta sonu fırsatına denk getirip ziyaret ettim. Tek bir cümle ile özetlemek gerekirse ‘hafta sonu gezisi’ için ideal seçim. Gayet keyifli, hesaplı, ilginç bir ülke…

Gürcistan hakkında

Yüzyıllar boyunca bölge ülkeleri olan İran, Rusya ve Osmanlı Devleti’nin çekişmesine sahne olan Gürcistan, 1801’den itibaren Rusya tarafından ilhak edilmiş. 1921’de ülkeye Kızıl Ordu girip S.S.C.B’nin bir parçası yapıyor.

20nci yüzyıl başındaki denemeyi saymazsak 1991 yılında bağımsızlığını kazanan Gürcistan hala kendini batıya entegre etmeye çalışan, geçiş sürecinde olan bir mütevazı bir ülke. AB ve NATO ile olan ilişkilerini her fırsatta öne çıkarıyorlar. Bu arada pek çok yabancı için Türkiye'den daha fazla Avrupalı kabul edilen bir ülke Gürcistan.

Nasıl gidilir?

Türkiye’den iki şekilde gidilebiliyor; Trabzon, Ardahan ve Hopa’dan kalkan otobüslerle Batum’a geçebileceği gibi Istanbul’dan Batum veya Tiflis’e uçakla da gidilebiliyor.

Biz AtlasJet ile Istanbul AHL’den Tiflis’e uçtuk. Uçuş ortalama 2 saat 15dk sürmekte ancak saatleri biraz zorlayıcı zira gece 23:30’da Istanbul’dan kalkan uçak 1 saatlik saat farkı nedeniyle Gürcistan saatine göre sabaha karşı 02:45 gibi Tiflis’e iniyor. Bunun anlamı şu; kalacağınız yeri gidiş gününü de kapsayacak şekilde ayarlamak zorunda oluyorsunuz.

Dönüş uçuşu daha zorlayıcı zira 03:30 gibi kalkacak uçak için 02:00 gibi havalimanında olmanız gerekiyor. Hiç bir otel size ekstra ücret ödemeden odanızı gece o saate kadar kullandırtmaz. Bu nedenle daha makul varış-kalkış saati olan uçuşlar size konaklama parasından tasarruf ettirir, uçak biletinizi alırken bu hesabı yapmanızı öneririm. THY ve Pegasus havayollarının da uçuşları bulunuyor. Saatine ve kesenize göre birini seçebilirsiniz.

Ne zaman gidilir?

LP
Ülkenin kıyıları daha ılıman, Kafkas Dağları’na yaklaştıkça sertleşen bir havası olan ülkede nereye gittiğiniz önemli. Batum söz konusuysa bizim Doğu Karadeniz gibi düşünebilir, ayarlanabilirsiniz.

Tiflis üklenin içlerinde ve yüksek bir yerde olduğun için Mayıs – Haziran ve Eylül – Ekim ideal zaman diyebilirim. (Ekim bitmeden yazıyı yayımladığım iyi oldu)

Kışın Kazbegi ve civarı ülkenin kayak merkezi oluyor, varın siz düşünün soğuğu ve karı.

Ne yapılır?

Tiflis

Aziz George’un altın heykelinin bulunduğu Özgürlük Meydanı (Freedom Square) şehrin merkezi olarak kabul ediliyor. Meydanda bilgi alabileceğiniz bir turist ofisi mevcut.


Meydanın nehir tarafı benim Tiflis’teki en keyif aldığım bölge olan eski şehir. Ahşap cumbalı evlerin, Gürcü Patrikhanesi’nin, irili ufaklı kiliselerin, eski şehrin surlarının, sokak aralarında ve açık pasajlarda keşfedeceğiniz pek çok restoran ve cafe’nin bulunduğu bir bölge. En az bir yarım gününüzü buraya ayırabilirsiniz. Enteresan cafeler var, keşfetmek lazım. Vaktiniz olacaksa ve üşenmeyecekseniz, gitmeden mayonuzu bavula atın ve Abanotubani’de yer alan sülfür banyolarını da ziyaret edin.

Rustavelli Caddesi
Bu bölgenin tam karşısında, nehrin diğer tarafında Rike Park var. Biz gittiğimizde teleferik bakımda olduğu için maalesef yukarı çıkamadık ama siz hem şehrin panoramik manzarasını görmek hem de bir taşla iki kuş vurmak için Narikala Kalesine çıkmak için Rike Park’tan teleferiğe binebilirsiniz. Gerek yukarı çıkarken gerek ise tepeden şehri görebilir, ne nerede kafanızda oturtabilirsiniz. Çıkmazsanız da dert etmeyin zira topu topu 1.1 milyon kişinin yaşadığı küçük bir şehirden bahsediyoruz. İnişinizi takiben, parkın hemen bitiminde Metekhi Kilisesi var. Burada size tekrar eski şehir tarafına geçmenizi sağlayacak köprü de ismini buradan alıyor. Hafif sağlı yukarı doğru çıktığınızda tekrar Özgürlük Meydanı’na ulaşırsınız.

Özgürlük Meydanı’ndan başlayan ve Rustaveli Meydanı’na kadar giden Rustaveli Caddesi iki taraflı yürünebilecek, Art Gallery, Parlamento Binası ve Ulusal Müze gibi önemli yerlerin de içinde olduğu pek çok önemli bina ve dükkana ev sahipliği yapıyor. Sokakta tezgah açmış satıcılar ıvır-zıvır alışverişi için uygun lakin pazarlık şart. Değişik bir şeyler bakıyorsanız bir ‘bit pazarı’ aşığı olarak Dry Bridge pazarına gitmenizi öneririm.

Kazbegi (Stepantsminda)

Gürcistan’a sadece hafta sonluğuna değil 3,5 günlüğüne gittiğimiz için bu ülkeyi daha önce ziyaret etmiş, vakti zamanında Hindistan’ı birlikte gezdiğim dostum, gezgin ve fotoğrafçı Kemal Mert’ten bana bir tavsiyede bulunmasını istemiş, “Üşenmezseniz mutlaka Kazbegi’ne çıkın” cevabını almıştım.

Biz de öyle planlama yaptık ve bir geceliğine Kafkas Dağları’nın en yüksek noktalarından biri olan Kazbegi’ne ya da resmi adı ile Stepantsminda’ya çıktık. Açıkça söylemek gerekirse 1.700 metre civarında bir rakımda bulunan bu köy, beni kararsız bıraktı. Muhteşem bir doğa, 5033 metrelik zirvesi ve tertemiz havası bir yana dört saatlik zorlu ve tehlikeli yol bir yana. Hem yoldan çektiğim fotoğraflara hem de Kazbegi fotoğraflarına bakıp siz karar verin.

Kazbegi’de görülmesi gereken tek yer Gergeti Trinity Kilisesi. 2170 metre yükseklikte yer alan ve Kazbegi’ne tepeden bakan bu kiliseye köy meydanından ayarlanabilecek 4x4 arazi araçları ile yaklaşık 45 dakikada çıkabiliyorsunuz. (Uzaktan da güzel)

Alternatif Rotalar
  • Vaktiniz varsa Tiflis ile Batum’u aynı gezide görmek en süperi olur
  • Yakınlarına Khertvisi Kalesi ve Sapara Manastırı bulunan, 16’ncı yüzyıldan Osmanlı-Rus savaşına kadar Osmanlı şehri olan Akhaltsikhe görülebilir.
  • Ermenistan’ı görmek isteyenler Tiflis’ten tren ile Ermenistan’ın başkenti Erivan’a gidebilir.
    (Malum Türkiye sınırı kapalı)
Yeme-İçme

Mutlaka tadılması gereken yemekleri var Gürcistan’ın;
  • Khinkali bir tür mantı, daha doğrusu Nepallilerin momosu gibi bir şey, önerilir
  • Kaçapuri bizim peynirli pidenin çok peynirlisi, güzel
  • Ghvezeli, bizim börek benzeri, peynirlisi, kıymalısı vs. mevcut
Gelelim şaraplara… Gürcistan şarapları ile ünlü bir ülke. Misafire gururla ikram edilen evde yapılanından tutun fabrika üretimine kadar çeşit çeşit şarap mevcut. Biz daha önce burada çalışan bir iş arkadaşımın tavsiyesi üzerine Sapevari markasını tercih ettik. Yerel üzümle Cabarnet karışımı olan içtiğimiz kırmızı şarap dengeli ve güzeldi. Bir de brendileri var. En meşhur marka Sarajishvili. Yemekten sonra deneyin, memnun kalırsanız alırsınız (bence vasat) Önerebileceğim bira markası ise Zedazani.

Restoran olarak tavsiye edeceğim tek yer ise, aynı zamanda canlı caz müzik dinleyebileceğiniz Chardin 12’dir. Adı üzerinde Chardin Sokak No:12’de mukim keyifli bir restoran.

Gece Hayatı

Biz yine eski şehir taraflarında yer alan barları tercih ettik. Sefam olsun, bir de Tiflis’in posh tarafı ile haşır neşir olalım diyorsanız yemek de yiyebileceğiniz, dünyadaki örneklerinden pek farklı olmayan Budha Bar hemen Rike Park’ın kıyısında. Farkı gece 00:00’da kapanması. Casino ve yetişkin kulüplerinin de bulunduğu bir şehir Tiflis ki bu kısmının keşfini meraklılarına bırakıyorum.

Nerede kalınır?

Rooms Hotel Kabegi
Tiflis’te mutlaka eski şehirde veya yakınlarında kalmanızı tavsiye ederim. İnternet üzerinden otel bakarken şehir merkezine uzaklık diye verilen mesafeler sizi yanıltmasın, siz eski şehirden şaşmayın.

Bir de booking.com sitesinden mutlaka daha önce kalanların çektiği otel fotoğrafları kontrol edin, sürpriz yaşamayın. Zaten bu aralar favori otel sitem kendisi.

Kazbegi’de ise köyde pek çok pansiyon (bana bu geziyi tavisiye eden Kemal abi buralarda kalmıştı) var ama o kadar yolu gitmişken kendinizi ödüllendirmek istiyorsanız ki itiraf etmeliyim biz öyle yaptık, Design Hotels üyesi Rooms Hotel Kazbegi’ni öneririm. Bu otelin Tiflis şubesi de çok güzel.

Aklınızda bulunsun
  • 1 Lari 1,22 Türk Lirası.
  • AtlasJet’in uçak içi dergisinde olduğunu yazdığı havalimanı – şehir servisi maalesef mevcut değil, boşuna beklemeyin.
  • Havalimanı – şehir taksi ücreti 35-40 Lari. Şehir içinde bir yerden diğerine gitmek için genelde 10 Lari veriyorsunuz. Taksimetre açmıyorlar, dolayısıyla binmeden şoför ile fiyatta anlaşın.
  • Denk getirebilirseniz Tiflis’te Movement Theatre’ın gösterilerinden birine mutlaka gidin.
  • Tiflis ve genel olarak Gürcistan gayet güvenli bir yer. Polisler her ne kadar İngilizce pek bilmese de sıkıntı yok.
  • Sigara içenler için harika bir ülke zira kapalı yerlerde sigara içmek serbest. Sigaranın kendisi de çok ucuz; markasına göre paketi 2 – 2,50 Lari.
  • Sigara ve içki şehirdeki marketlere duty-free’ye göre çok daha ucuz. Ancak içki alacaksanız el bagajı ile seyahat etmemeniz gerek zira uçağa sıvı alamıyorsunuz.


Yorumlar

Unknown dedi ki…
Gerçektende harika bir yazı olmuş emeğinize sağlık

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yunanistan Gezi Notları - Günübirlik Kos

İtalya Gezi Notları – Roma ve Milano

Arjantin Gezi Notları - Buenos Aires