İsrail - BAE normalleşmesi ve Türk havayollarına etkisi

Konu oldukça politik bir gelişmeye dayansa da Türk sivil havacılığı ve havayollarımız üzerinde potansiyel ve önemli bir etkisi olabilecek bir gelişme.

Tel-Aviv Belediyesi cephesinde BAE bayrağı
Geçen hafta İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında ilişkilerin normalleşmesi adına bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşmaya göre her iki ülke çeşitli alanlarda karşılıklı adımlar atacak;

  • Yatırım
  • Enerji
  • Güvenlik
  • Teknoloji
  • Turizm

Listenin sonuncu maddesi ülkemizin havayollarını oldukça yakından ilgilendiren bir konu zira turizm oldukça geniş bir kapsama sahip ve havacılığı da kapsıyor.

COVID öncesi durum

COVID öncesi Istanbul her iki havalimanı ile İsrail'in yurt dışına yapılacak uçuşlarda en kolay ve tercih edilen aktarma noktasıydı. Yaklaşık 2 saatlik bir uçuş sonrası gerek THY gerekse Pegasus Havayolları'nın uçuş ağında bulunan yüzlerce noktaya tek aktarma ile bağlantı şansı veriyordu. Zaten bu sebeble dönemsel olarak farklılık gösterse de Türk taşıyıcılarının Tel-Aviv havalimanına günde 12-13 uçuşu bulunuyordu. Hatta THY, İsrail pazarında easyjet'in ardından en çok yolcu taşıyan yabancı havayoluydu. Full Service Carrier olarak ise İsrail Havayolları El-Al'den sonra ilk sıradaydı. El-Al'in kendi evindeki pazar payı %24 civarındaydı.

Emirates ve diğer körfez havayolları

İmzalanan normalleşme anlaşması dahilinde Emirates inanılmaz bir fırsat yakalamış durumda. Şayet her şey planlandığı gibi giderse ve iki ülke arasında uçuşların başlaması önündeki engeller kaldırılırsa ki bunun yakın gelecekte olacağını düşünüyorum, gerek İsrail'de yaşayanların gerekse İsrail'e seyahat edecekelerin THY dışında ve onunla aynı iş modelini uygulayan (Super Connector) bir rakibi olacak. Hemen hemen aynı uçuş süresi ile Tel-Aviv - Dubai uçuşları ile Emirates'in uçuş ağına erişim mümkün olacak.

THY

Bugün görüştüğüm ve İsrail'de havacılık sektöründe çalışan bir arkadaşıma göre gerek yıllardır pazarda oluşu gerekse İsrail'de yaşayan pek çok kişinin THY Miles&Smiles üyesi olması nedeniyle Emirates ve diğer körfez havayollarının İsrail pazarına girişinin etkisinin dramatik olmayacağı yönünde. Ancak doğuya yapılan uçuşlarda ciddi alternatiflerin oluşacağı da aşikar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yunanistan Gezi Notları - Günübirlik Kos

İtalya Gezi Notları – Roma ve Milano

Fransa Gezi Notları - Cote d’Azur