Katar Havayolları - Boeing 787

Geçtiğimiz Haziran ayında ‘ZA003’ imalat numarası olan 787 Dreamliner tanıtım amacıyla Abu Dhabi Havalimanı’nı ziyaret ettiğinde, bu yeni uçağı yakından tanıma fırsatı bulmuş ve ticari uçuşlarına başladığı günü beklemeye koyulmuştum.

Boeing ilk olarak Japon ANA’ya daha sonra Air India ve United’a teslimat yaptı. Bu aralar ne Japonya, ne Hindistan ne de Amerika seyahatim olmadığından bu uçuşu yapacağım zamanı ötelemekle meşgulken Qatar Airways’den gelen e-mail içimdeki havacılık aşkı ile birleşince kendimi bir anda Dubai – Doha uçuşunda B787 Dreamliner’ın içinde buldum.

Qatar Airways yakın zamanda teslim aldığı B787 Dreamliner’ı 20 Kasım’dan itibaren kısa bir süreliğine promosyon ve sanırım bir de test amaçlı Doha – Dubai hattında uçuşa vermiş durumda. Her gün karşılıklı 4 uçuş yapılıyor.

Şimdi isterseniz ‘kompozit uçak’ Dreamliner’a bir göz atalım...

KABİNİ FERAH

Yazıldığı ve anlatıldığı gibi kabine girişinizle birlikte daha ferah bir uçağa adım attığınızı anlıyorsunuz. Alışıla gelinmiş kabin tasarımında kabine girdiğinizde etrafınızda kabin içi panel ve mutfak görürsünüz. Dreamliner’da ise bir ‘antre’ var.

Qatar Airways kabin tasarımında yolcu rahatlığını arka plana atmadığından ekonomi sınıfta bile gayet geniş aralıkları olan bir 3-3-3 koltuk düzenini tercih etmiş.

Koltuklar yeni nesil ince koltuklardan ve Qatar’ın renkleri olan bordo ve gri kombinasyonlarında. Detaylı bilgi almak isteyenler Qatar Airways’in sitesindeki B787 bölümüne göz atabilirler

UÇUŞUMUZ 45 DAKİKA

Dubai – Doha arası yaklaşık 21.000 feet yani yaklaşık 7 bin metre yükseklikte gerçekleşiyor ve 45dakika sürüyor. Rahat bir kalkış ve tırmanışın ardından kabin ekibi hızlı bir yiyecek ve içecek servisi yaptı.

Elbette bu promosyonel uçuşlarda normal orta ve uzun menzilli uçuşlar için planlanan ikram hizmetleri verilmiyor ama Qatar Airways bu konuda epey hazırlanmış ve ciddi yenilikler getirmiş. Yine bu uçuşlarda kabin içi eğlence sistemi için kulaklık dağıtılmıyor ama yanınızda kendi kulaklığınız varsa mono olarak belgesellere göz atabiliyor, oyun oynayabiliyorsunuz.

DOHA HAVALİMANI

İnişimizi takiben uçak açıktaki park alanına alındı. Zaten mevcut Doha Havalimanı’nda hiç körük bulunmamakta ve tüm operasyon otobüslerle yürütülmekte.

Açıkçası Emirates ve Etihad ile rekabet içerisinde bulunan Qatar Airways’a yetmeyen, yakışmayan ve yamalı bohça bir havalimanı. Kapasite yetersizliğini geliş ve gidiş için iki farklı terminal kullanarak çözmeye çalışıyorlar. First ve Business Class yolcuları için inşa edilmiş olan Premium Terminal de ayrı. Bu yapıda yolcular terminalleri karıştırmasınlar diye renkli kod sistemi uygulanıyor. Şayet Doha varışlı yolcuysanız boarding kartınızı mavi zarfta, transfer yolcuysanız sarı zarfı alıyorsunuz.

Hem zamanım kısıtlı olduğu için hem de servis kalitesini görmek için gelişte 200 Katar Riyali karşılığında Al Maha Service aldım. Terminalde karşılandıktan sonra ufak bir lounge’da soluklanırken vize ve pasaport işlemlerim yapıldı ve 10dk içersinde otelime doğru yola çıktım. Bu tip asistan hizmetleri özellikle Ortadoğu ülkelerine gelirken ekonomi uçan yolcular için zaman kazandırıyor. Abu Dhabi’de Golden Class, Dubai’de Marhaba Service kullanılabilir.

Dönüş uçuşu için kullanılan “Departures Terminal” ise yine Qatar Airways gibi bir havayolunun evi olamayacak kadar küçük, gerek duty free gerekse yiyecek-içecek seçenekleri oldukça kısıtlı bir terminal.

Tüm bu zorluklara rağmen sorunsuz biz operasyon yürüten Doha Havalimanı'nın ekiplerini tebrik etmek gerek. Lakin TAV İnşaat’ın tamamladığı ve ufak tefek eksiklerinin giderilmesi sonrasında 2013 yılında açılacak Yeni Doha Havalimanı artık farz olmuş.

...VE DÖNÜŞ UÇUŞU

A7-BCB tescilli Dreamliner yine aynı park alanında yolcularını bekliyordu. Bu uçuştaki kabin ekibi daha enerjik, profesyonel ve işine hakimdi. İlk uçuşun aksine kaptan gayet bilgilendirici ve yeterli uzunlukta bir anons ile karşıladı yolcuları. Yine hızlı bir ikramın ardından Dubai için alçaldık ve kalkışımızdan 40dakika sonra teker koyduk.

MOTOR ÇALIŞIRKEN OLUŞAN REZONANS

Tek dikkatimi çeken problem ise motor çalıştırırken kabinde hissedilen rezonans. Bunu dışında gayet güzel bir uçuş deneyimi sunuyor. Elbette diğer havayolları nasıl bir konfigürasyonda kullanacaklar bilemiyorum. Örneğin Norveç'in low-cost taşıyıcısı Norwegian B787lere ABD ve Tayland uçuşları planlıyor ve muhtemelen Qatar'ın koltuk düzeninden farklı yoğunlukta bir düzenleme yapacaktır. Bu da yolcu deneyimini etkileyecektir.
Orta menzilli uçuşlarda benim kişisel tercihim olacağı kesin zira Airbus A330/A340 ailesi ile kıyaslandığında çok daha rahat ve konforlu bir uçuş sunmakta. Yakıt tüketiminde yüzde 20 civarında tasarruf sağladığı için havayollarının da tercihi olacağını düşünüyorum.

Bu yazı aynı zamanda kokpit.aero sitesinde yayımlanmıştır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yunanistan Gezi Notları - Günübirlik Kos

İtalya Gezi Notları – Roma ve Milano

İskoçya Gezi Notları - Highlands