Umman Gezi Notları - Maskat / Sohar

Bu yazımızda Arap Yarımadasının en aşağısındaki iki ülkeden biri olan Umman'a, ya da tam adıyla Umman Sultanlığına (Sultanate of Oman) uzanacağız...

Yaklaşık iki yıl önce taşındığım Birleşik Arap Emirlikleri'de yaşamanın avantajlardan biri ülkenin coğrafi konumu ve yakın çevresinde gezilebilecek ülkelerin mevcudiyeti. 

Şu sıralar özellikle modern sanat alanında öne çıkan Katar (Qatar), çocukluğumuzun savaş alanı Kuveyt (Kuwait), lise zamanlarında beri hep birlikte anılan Mekke ve Medine, Hindistan'ın batı kıyıları ve bu yazının konusu Umman iki saati aşmayan mesafedeler. Mesela 90'lı yıllarda CNN'de gördüğüm Kuveyt'in toplu TV kulelerini, Qatar'ın müzelerini ve Kabe'yi görmek istiyorum...

Arap Yarımadasının keşfine bir yerden başlamak gerekiyordu...

Umman - Oman

1500'lü yıllarda Portekiz egemenliğine giren Umman 1700'lü yıllarda İranlıların kontrolüne geçiyor. Bu değişim sırasında Portekiz'in Afrika kıyısındaki Zanzibar da Umman'a bağlanıyor. İşte bu nedenle Maskat (Muscat) sokaklarında gezerken diğer Arap ülkelerinden farklı olarak daha çok Afrikalı görüyorsunuz. Hatta bu karışımdan dolayı Ummanlılar da diğer Araplardan daha farklı yüz hatlarına sahipler. Tabi bu dediğim biraz garip gelebilir size... tıpkı Çinli ile Japon'un farkı gibi bir durumdan bahsediyorum.

Diğer tüm Ortadoğu ülkelerinde olduğu gibi 1800'lü yıllardan itibaren Umman'da da İngilizlerin varlığını ve buna bağlı olarak türlü karışıklıklar vs yaşanıyor. 1975 yılında bir darbe ile babasının yerine geçen Sultan Kabus (Qaboos diye yazılıyor ve bizim kabus değil) ülkeyi halen yönetiyor. 

Dubai - Hatta - Sohar - Maskat

Umman'a ilk seyahatimiz araba ile oldu. Dubai'den Hatta yazan tabelaları izleyerek önce Madam kasabasına geliyorsunuz. Burada bir Umman kontrol noktası var zira kısa süreliğine Umman'a giriyor daha sonra tekrar BAE'ye giriş yapıyorsunuz. Pasaportlarınızı göstermenizi isteyebilirler ya da sadece selam verip göndereblirler. Esas pasaport ve sınır kontrolü Hatta'yı geçtikten sonra. Burada sınır kapısı filan yok ama BAE'den çıkış damgasını pasaportunuza bastrıtmayı unutmayın. Birkaç kilometre sonra Umman gümrük kapısını göreceksiniz. İlk noktada sadece elinize bir kağıt tutuşturuyorlar. Esas pasaport kontrol noktası yine birkaç kilometre ileride. Vizenizi burada girşite alıyorsunuz. İlk girşite elinize tutuşturdukları kağıda da bir damga vuruyorlar dolayısyla o kağıdı atmayın. Sınır geçişleri toplamda 30dk'dan fazla zaman almıyor. 

Ana yol sizi doğruca sahile, Sohar kasabasına götürüyor. Planımız buradaki kaleyi görmek ve iki lokma birşey yemekti lakin Cuma öğlen olması sebeiyle her yer kapı duvardı. Maskat'a doğru sahil boyunca devam ettik. Söz konusu yol gayet güzel, 3+3 şeritli rahat bir yol. Sahildeki kasabaların arkasında gittiği için her kasabanın devasa bir göbeği var ve her göbeğin ortasında bir anıt var. Maskat'a varana kadar bu göbeklerden 6-7 tane geçiyorsunuz. Toplamda yol 5 saat civarı sürmekte (Dubai veya Abu Dhabi'den uçak ile 35-40dk). Bizim yaptığımız gibi yolda biryerler daha görelim diyorsanız Dubai'den sabah erkenden çıkın yola.

Nakhal Fort

Bu ufak kale, Hajar dağlarının eteklerinde, Batinah diye adlandırılan Umman sahil şeridine hafif tepeden bakan bir konumda. İçerisinde ve yakınındaki kasabada yapılabilecek hiç bir şey yok. Lonely Planet'de yazılanlara da çok inanmayın. Uğramasaydım benim aklımda kalacağı için ben dert etmedim ama birkaç kare fotoğraf çekmek için yolunuzu 1-1,5 saat uzatmaya değer mi bilemiyorum... kararı gideceklere bırakıyorum.

Chedi Muscat

Dubai'de kime "Umman'a gidiyoruz" desek bize "Chedi'de mi kalacaksınız?" diye soruyordu. Biz de hem açlığımızı gidermek hem de merakımızı gidermek üzere Chedi'ye gittik. Buraya giderken havalimanının yanından ve şehrin içinden geçtiğiniz için Maskat'ı az da olsa görme şansınız oluyor. İlk izlenimim pek de pozitif olmadı. Maskat şimdiye kadar gördüğüm Ortadoğu şehirleri arasında en az gelişmişi ve karaktersiz gözükeniydi. Şehir ve Chedi bir tezat oluşturmakta... yemyeşil bir bahçe içerisinde bembeyaz, mimari olarak hoş bir bina ve ortada harika bir havuz sizi karşılıyor.

Oman Dive Center

Yemekten sonra Maskat'a 15dk mesafedeki Bandar Jissah'a doğru devam ettik. Planımız, arkadaşlarımızın da tavsiyesi ile, haftasonunu Oman Dive Center'da geçirmekti. Lakin vardığımızdaki görüntü bizi endişelere gark etti. Squba Diving yapmaya gelmiş expatları ve Avrupalıları beklerken havuzda çimlenen sarhoş Hintlileri ve gel-git nedeniyle çekilmiş denizin arkasında bıraktığı balçık sahili gördüğünde insanın keyfi kaçabiliyor. Backpacker olarak Asya'da geziyor olsanız ve böyle bir mekan bulsanız çok ama çok mutlu olursunuz. Fakat 5 saat araba kullandıktan ve biraz kafa dinlemek için sadece iki günlüğüne geldiğinizde işin rengi farklı oluyor. Özellikle dalmaya gitmiyorsanız tavsiye etmiyorum.

I love Shangri-La!

Ertesi gün, şansımıza son dakika indirimi ile oldukça ucuza ayarlayabildiğimiz Shangri-La Barr Al-Jissah oteline vardığımızda kendimizden geçtik. Bu alanda üç adet farklı otel var. En ucuzu Al Waha ;) Burayı o kadar beğendik ki bir ay sonra bu sefer Etihad Holidays'den ayarladığımız yine oldukça hesaplı bir paket ile yeniden geldik. 

Maskat

Dönüş günü öğleden sonramızı Maskat şehrine ayrıdık. İlk durağımız Sultan Kabus'un sarayı oldu. Elbette içerisini gezemiyorsunuz ama kapısı da oldukça etkileyici. Sarayın her iki tarafında iki adet kale bulunyor; Al-Jalali ve Al-Mirani. Bunun dışında sahil yolu boyunca bizim gidemediğimiz ama tavsiye edebileceğim Mutrah Souq yani çarşısı var. 

Maskat Operası

Ortadoğu'nun Kahire'den sonra ikinci ve sanırım dünyanın en yeni ve modern opera binası 2011 yılında Maskat'da açıldı. Malumunuz operaların genelde İtalyanca veya diğer Avrupa dillerinde olmasına ek olarak anlamak ve takip etmek oldukça zordur. Teknoloji burada yardımınıza koşuyor ve oturduğunuz koltuğun önündeki ekrandan geçen altyazı ile belki de ilk kez bir oyunu anlamanızı sağlıyor. 2012 programı Eylül ayında Aida ile başlıyor. Sonrasında Fındıkkıran ve Budapeşte Festival Orkestrası'nın da aralarında bulunduğu çeşitli oyun ve konserlerle devam ediyor. Bilgi ve bilet için Royal Opera House Muscat'ın websitesini ziyaret edebilirsiniz.

Notlar
  • Umman deniz ürünleri ile, özellikle de İstakoz'u ile meşhur... yemeden geçmeyin.
  • Ülkenin büyük bir bölümü dağlık ve yağışlı mevsimde dağlardan sahile doğru sel olmakta. Yağışlı mevsiminde gidiyorsanız dikkatli olun.
  • Ocak-Şubat döneminde düzenlenen Maskat festivali ilginç olabilir (www.muscat-festival.com)
  • Oman Riyali oldukça değerli bir para, ATM'den para çekerken dikkatli olun. 1 OR = 10 Dirhem / 5TL
  • Umman'da bir hafta veya daha fazla zaman geçirecekseniz Salalah'ı programınıza ekleyin. Burası ülkenin turistik açıdan ilginç ve gelişen bölgesi
  • Otellerde alkol tüketimi serbest
  • Hava diğer Arap Yarımadası ülkelerine göre daha serince, çantaya bir sweatshirt ya da ince bir kazak atmakta fayda olacaktır.
Yol Gidenindir!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yunanistan Gezi Notları - Günübirlik Kos

İtalya Gezi Notları – Roma ve Milano

İskoçya Gezi Notları - Highlands