Fas Gezi Notları - Kazablanka / Marakeş

Uzun zamandır bekleyen Fas gezi yazısı ile suskunluğu sona erdiriyorum...

Fas denildiğinde hemen hemen herkesin aklına Humphrey Bogart, Ingrid Bergman ve Paul Henreid'in oynadığı meşhur Casablanca filmi ve en az film kadar hatırlanan "Play it again, Sam" (Bir daha çal Sam) repliği gelir. Nedense aklımızda Casablanca biraz mistik, otantik, oryantal ve büyülü bir imaj oluşturmuştur yıllar içerisinde.

Fas seyahatinize başlamadan önce internet üzerinden yaptığınız araştırma da size bu düşüncelerinizi destekleyen şekilde sonlanabilir. Mesela ben internetle yetinmeyip "şu pek reklamını yaptıkları Shop&Miles Concierge hizmetini deneyelim" diyerek bir de kendilerinden Casablanca şehir rehberi temin ettim.

Şimdi sıkı durun... Casablanca ile ilgili kafanızdaki bütün o düşünceleri, okuduğunuz yazıları ve hayallerinizi koyun bir kutunun içine ve kenara kaldırın. Şayet Casablanca'yı öyle hatırlamak istiyorsanız bu yazının devamını okumayın. Tamam belki o kadar da kötü değil ama kesinlikle aklınızdaki imajı ile de örtüşen bir şehir de değil ne yazık ki. Marrakech (Marakesh ya da Marakeş) ise gerçekten görülmesi gereken bir yer. Buna ek olarak benim bir sonraki Fas seyahatine bıraktığım Tangier, Fes (Fez) ve Essaouira şehirleri var. Özellikle Essaouira çok kültürlü, bohem ve biraz da hippie tarzıyla bunların başında geliyor.

Casablanca - Kazablanka

Atlantik Okyanusu kıyısında kurulu bu şehrin tarihi İ.Ö. 7nci yüzyıla, o dönemde bölgede yaşayan Berberilere dayanıyor. Zaman içerisinde çeşitli yerel krallıklar ve elbette coğrafi konumu nedeniyle Portekiz ve İspanyol yönetiminde kalan şehir 18nci yüzyıl başında (1907) bölgeye tren yolu yapmak üzere gelen (!) Fransızların bir isyanı bahane edip tüm şehri ele geçirmesi ile Fransız kontrolüne giriyor.

Bizim ekibin şehre gelişi ise THY'nin tarifeli seferi ile 28 Ekim 2009 yılında gerçekleşiyor. Havalimanı dışındaki taksilerden ziyade terminalin altındaki istasyondan trene atlayıp şehir merkezine gidiyoruz. (Tren No: A20 / Adam başı 40Dh, taksiler 250-300Dh) Oradan bir kırmızı taksi (kırmızı taksiler ucuz - beyaz mercedes taksiler pahalı) alıp internet üzerinden rezervasyon yaptığımız otele varıyoruz. Sözde 4 yıldızlı bu otel 2,45'den 2,50 , 2,50'den de 3 yıldızı ancak alır!

 Source: worldcitypictures.com
Şehirde görülecek en önemli yapı dünyanın en büyük camisi olan Kral Hassan-II camii. Bu arada Fas'da minareler dört köşe kule şeklinde şaşırmayın. Kral Hassan-II camiine yürüme mesafesinde, dar sokakları, ekmekten kumaşa kadar hemen hemen her şeyi bulabileceğiniz köhne dükkanlarında çalışan esnafı-tüccarı ile eski çarşı bulunmakta. Şayet fotoğrafa meraklıysanız eski şehir ve çarşı (Medina) bölgesi size oldukça cömert davranacaktır.

Casablanca filminin çekildiği mekan ise bugünlerde gayet bakımsız bir mahallede tamamen turistik bir cafe şeklinde hayatına devam ediyor. Öğleden sonra Habaous bölgesindeki Patisserie Bennis Habaous'da soluklanılabilir. Akşam yemeği ise Atlantik kıyısında uzanan "Corniche" üzerinde sıralanmış restaurantlarda yenilebilir. Biz Fransız ağırlıklı bir menüsü olan "La Mer"de karar kılmıştık. 

Bunun dışında da inanın gezip görmeye değecek pek bir şey yok. İlla şansınızı zorlamak istiyorsanız  farklı tarzları buluşturan sanat galerileri ilgilinizi çekebilir... Bir Art Deco binada yer alan Villa des Arts bunlardan biri ve en bilineni.

Casablanca'nın özetini şöyle yapabilirim; bir gün-bir gece yeter.

Ancak bu yazıyı yazarken Monocle - Temmuz/Ağustos sayısında Casablanca ile ilgili bir yazıya denk geldim. Yukarıda yazdıklarımdan sonra hem farklı bir bakış açısını yansıtmak hem de geçmişin hatırına bu yazıdan iki alıntı yaparak Fas Gezisi'nin bu ilk bölümünü tamamlamak istiyorum;

Monocle/issue45/v05/page242


You won't see many tourists idling around the crumbling mix of ancient and modern that is Morocco's largest city. You'll be hard-pushed to find much in the way of infrastructure either. Yet the locals adore the place." .... Tourists still head to Marrakesh, leaving Casablanca as an oddly foreigner-free town, but no Moroccans there is no comparison. "There are lots of problems: infrastructure, shanty towns, transport, phone lines. Nothing really works' says Shah. 'But if you want everything to work, move to Switzerland"


Marrakech - Marakesh - Marakeş

Gelelim Fas'ın enteresan ve keyifli tarafına :)


Yaklaşık 2,5 saat süren bir araba yolculuğu sonrasında Marakech'e girdiğimizde hepimizin yüzü gülüyordu. Aslında burası da kafalarındaki Fas'ı yaşamaya gelen yabancılara aradıklarını sunan, daha korunmuş, daha mistik ve keyifli bir yer.

Şehir iki bölümden oluşuyor; meşhur ve en renkli merkez Djemaa el-Fna etrafındaki eski şehir ve Ville Nouvelle olarak bilinen yeni şehir. Bizim, ekip olarak değil Ville Nouvelle tarafına gitmek, kaldığımız Riad (butik otelimsi pansiyon)'dan eski şehrin dar ve kahverengi duvarlı sokaklarından Djemaa el-Fna'ya yürümek ve geri gelmenin ötesinde bir parkurumuz olmadı, olamadı. Aslında hemen hemen her şey Medina olarak adlandırılan ve 16km'lik duvarlarla çevrili eski şehrin içinde bulunmakta ve yaşanmakta.

Zaten bu bölgeyi keşfetmek, gözünüze hoş gelen sokaklara girmek, renkli kapıların ardındaki hayatları merak etmek, Djemaa el-Fna'ya giden farklı yollar keşfetmek ve ilginç dükkanlara şöyle bir girip-çıkmak için en az iki gün harcamanız gerekir.

Djemaa el-Fna'da bulunan teras kafelerden birinde güneşi batırmak, meydanda kurulan açık hava ızgaracılarından kafanıza göre yemek yemek ve akşamın ilerleyen saatlerinde müzik yapan yerlileri dinlemek de gerekir.

Vaktiniz olursa elbette yeni şehir de görülmeli. Özellikle Gueliz bölgesi gerek Lonely Planet'de gerekse internetteki kaynaklarda tavsiye ediliyor. Bunun dışında eski şehirden de gözüken şehrin simgesi 70 metrelik "The Kotoubia" kulesi, müzesi ve sarayları mevcut.

Meydandaki ızgaracılardan yemek yiyemeyecek kadar hijyen meraklısıysanız pek çok cafe ve restaurant'da açlığınızı giderebilirsiniz. Nispeten şık bir barda bir şeyler içelim diyorsanız Cafe Arabe'ın terası enteresan ve güzel.

Ne zaman Gidilir?

Mart ortasından Mayıs sonuna kadar ve Eylül ile Kasım arasindaki dönemler Fas'a gitmek için ideal zamanlar. Yazları oldukça sıcak olduğundan kaçınılmalı. Elbette tüm Ortadoğu ve Afrika'da olduğu gibi Ramazan ayı ve bayramlarda da gitmek pek akıl karı değil zira pek çok dükkan ve cafe/restaurant kapalı olmakta.

Nasıl gidilir?

Türkiye'den THY ve Fas Havayolları (Royal Air Moroc) uçuşlarına ek olarak Air Arabia'nın Sabiha Gökçen çıkışılı low-cost direkt uçuşları mevcut. Uçuş gidişte 5, dönüşte 4,5 saat civarı sürmekte. Avrupa'dan uçacaklar için Casablanca gidiş - Marakesh dönüş opsiyonları da mevcut.

Ne yenir? Ne içilir?

Kahvaltıda ya da pansiyona giriş yaptığınızda önünüze muhteşem zeytinler, çeşitli ekmekler ve elbette zeytinyağı gelmekte. Peynir ne yazık ki mevcut değil, jiben denilen peynirleri ise bulunabilirse denebilir. Yemeklerden mutlaka kuskus (couscous) ve tajine denenmeli. Bunun dışında bir kez daha Marakesh'in sokak yemeklerini (ızgaracılar) şiddetle tavsiye ediyorum.

İçecek olarak tavsiye edebilieceğim şey ise yine Fas ve diğer Kuzey Afrika ülkeleri ile özdeşleşmiş Nane Çayıdır. Öyle nanenin tozu ile yapılan yeşil bir çay gelmesin gözünüzun önüne... taptaze nane yaprakları ile zenginleştirilmiş, şekerli normal çaydan bahsediyorum. Tavsiyem şekersiz sipariş edin ve kendi ağız tadınıza göre kafi miktarda şeker ekleyin. (Şekersiz acı oluyor, benden söylemesi)

Biz o kadar sevdik ki birer çay seti alıp döndük memlekete...

Nerede Kalınır?

Casablanca için biz fazla araştırma fırsatı bulamamıştık ve rastgele bir otel seçmiştik. Siz önden sıkı bir araştırma yapıp güzel bir butik otel veya kalışınızı keyifli kılacak bir yer bulmaya bakın.

Marakesh'de ise onlarca güzel Riad (butik otelimsi pansiyon) mevcut. Otel yerine mutlaka bunları tercih edin ki şehrin havasını ve ruhunu yakalayabilin. Biz Dar Atta Maison d'hotes denilen yerde kaldık, özellikle terası pek keyifliydi.

Aklınızda Bulunsun!..
  • Fas uzun yıllar Fransız yönetiminde kaldığı için geçerli yabancı dil Fransızca
  • Kahvehanelerin çoğuna tıpkı bizdeki gibi sadece erkekler gidiyor
  • Şehirlerarası yollar gayet güzel, trafik medeni, araba kiralamaktan korkmayın lakin şehir içinde dikkatli olun
  • Marakesh'de her türlü alışveriş Djemaa el-Fna civarında mümkün, pazarlık ve sabır şart
  • Lonely Planet'in Essential Tips for Morocco işinize yarayacak bir link, okuyunuz
  • Arap Baharı Fas'a kadar ulaştı ve geçenlerde referandumla anayasal monarşi kabul edildi
  • Gitmeye karar vermeden önce son bir kez ülkedeki durumu sorun soruşturun
  • Shop&Miles Concierge hizmetinin sağladığı rehber ne yazık ki 5 para etmez, eski ve işe yaramayan bilgiler içeriyor, güvenmeyiniz
  • Vaktiniz olursa mutlaka Fas'ın iç kesimlerini ve elbette çölü görün
  • Atlas dağları farklı ve enteresan deneyimler sunmaktaymış, trekking meraklıları araştırabilir
Yol Gidenindir!

Yorumlar

hayris dedi ki…
Nihayet yeni gezi notları geldi. Hevesle beklemiştim .Biraz geç farkedebildim ama olsun. Yazmanıza sevindim
Nevzat Şarapcı dedi ki…
Eyvallahh kardeş, gezi notlarını keyifle okuyorum, gezmek istediğim yerleri kafa dengi bir backpacker den dinlemek bulunmaz bir fırsat.
Sağol.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yunanistan Gezi Notları - Günübirlik Kos

İtalya Gezi Notları – Roma ve Milano

Fransa Gezi Notları - Cote d’Azur