İnteraktif Ajanslar ve Reklam Ajansları

Başta Reklam Ajanslar, bizim tabirimizle offline ya da klasik ajanslar iki konuda düşüncelerini radikal biçimde değiştirmeye başladılar, başlıyorlar...

Birincisi internetin, yani online mecranın günümüzdeki önemi ve değeri. İkincisi ise online mecranın ajans içinde kurulacak ufak bir departman veya bir kardeş şirket açarak yürütülemiyeceği gerçeği. 

Online Mecranın / İnternetin ÖnemiÇok düz bir bakış açısından yaklaşalım. Bundan 3-4 yıl önce Türkiye'de internete erişimi olan kişi sayısı yaklaşık 10 milyon, bu kişilerin de sadece 1-2 milyonu ADSL kullanıcısıydı. Standart bağlantı hızı 256K maksimum bağlantı hızı ise 1GB. Peki bugün ne noktadayız? İnternete ulaşım imkanı olan kişi sayısı 20 milyonu aştı ve daha da önemlisi bunların çoğu ADSL kullanıcısı ve bağlantı hızı minimum 1GB. Yani teknolojik anlamda büyük gelişme var. Bir diğer etken ise hedef kitlenin her geçen gün gençleşmesi ve kitlenin internet ile büyüyen bir nesil olmaya başlaması. Yani bir başka deyişle; günlük gazete okuyan, aylık dergilerden bir-iki tanesini eline alan, çizgi üstü TV kanallarını seyreden hemen hemen herkes internette. Azı yok fazlası var. 
  
İnteraktif Ajans Kurmanın Zorluğu Bir interaktif ajansın kaliteli ve başarılı üretim yapabilmesi için yönetim kadrosu ve kreatif direötör dışında bazı temel çalışanlara şiddetle ihtiyacı bulunmakta. Bunlar; tasarımcılar, actionscriptc kodcular ve programcılar. Üstelik bu arkadaşların yetenekli, tecrübeli ve kendini geliştirebileni makbul. Lakin Türkiye'de bu arkadaşlar o kadar az ve üniversitelerimizde ilgili bölümleri yeni yeni açıldığı için ciddi bir insan kaynağı sıkıntısı mevcut. Mesela benim bildiğim kadarıyla topu topu 5-6 tane actionscript kodcumuz, 3-4 tane de kreatif direktörümüz var. Peki bunca interaktif ajans varken yenileri bu elemanları nereden bulacak? Transfer yolu her zaman açık ama bu da bir kısır döngü zira bugün sizin 3 kuruş fazla maaş vererek kandırdığınız kişiyi bir başka oluşum 2 kuruş daha fazla vererek transfer edebilir ;)

Nereye varıyoruz? Herkes kendi işini yapacak, kendi alanı olmayan hizmetler için o işi yapan ile işbirliğine gidecek. Bu işbirliğinin seviyesi interaktif ajans havuzu oluşturup projeler göre outsource etmekten tutun seçilen interaktif ajansa ortaklığa kadar gidebilen seçenekler yelpazeside bir nokta olacaktır. Önemli olan birlikte çalışabilme kültürünün oluşması ve karşılıklı saygı ve anlayış içerisinde birlikte yürümek.

Çözüm? Biz iGOA olarak insan kaynağı problemini Hindistan'da Goa'da ofis açarak çözdük. Hintli programcılarımıza ek olarak Goa'da yaşamak isteyen, yurtdışından yetenekli web tasarımcıları ve programcıları da aramıza katılmakta. Şu anda 11 Türk dışında 7 Hintli, 2 Brezilyalı, 1 İsveçli ve 1 Fransız çalışanımız var. Ajanslarla işbirliği konusunda da ciddi oluşumlar mevcut. Halihazırda 2 klasik reklam ajansına online projelerinde yardım etmekteyiz ve 3ncüsü de yolda. Demek ki olabiliyormuş :) Bir gerçek var ki online mecra öyle veya böyle yoluna devam edecek, büyüyecek, gelişecek. Bu oyunun ne kadar içinde olursanız, ne kadar hakim olursanız ileride o kadar kazançlı olacak.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yunanistan Gezi Notları - Günübirlik Kos

İtalya Gezi Notları – Roma ve Milano

İskoçya Gezi Notları - Highlands