Hindistan Gezi Notları - GOA

Hindistan Bölüm III : GOA

Açıkçası benim için muhtemelen hayatımın bir kısmını mutlaka geçireceğim, belki de “son durak” olacak bu planeti yazı ile aktarabileceğim kadar aktaracağım. Aslında bu yazıyı bir “gezi notu” veya “şehir rehberi” olarak değil “hayat tarzı” olarak okuyun…

Goa, kuzenimle çıktığım 3 haftalık "1nci Hindistan Seferi"nin son bölümü olarak planladığımız ve 2 hafta süren Yeni Delhi, Varanasi, Jaipur, Pushkar duraklamaları sonrasında ulaştığımız bambaşka bir Hindistandı. Bu nedenle yazının başlığı “Hindistan – Bölüm 3” İlk iki bölümü (Bölüm I: Delhi-Varanasi ve Bölüm II: Jaipur-Pushkar-Bombay) daha sonra yazacağım.

2011 Edit: Bölüm I / II için tıklayınız

Aslında Tayland (Koh Phangan) tecrübelerimizden sonra neyle karşılaşacağımızı bilmekle beraber herşeyin farklı olduğunu da tahmin ediyorduk… evet hem benzer hem de farklıydı!

Öncelikle bir konuyu açıklığa kavuşturalım;

Goa, eski bir Portekiz Sömürgesi olarak iki farklı tarzı barındırıyor. Avrupalı ve kolonist zenginlerin gözde tatil beldesi olup 5 yıldızlı otellere ve tatil köylerine ev sahipliği yapan bölge bizim konumuz dışında. Ayağımızı dahi basmadık ki bu “Goa’nın Özü”ne aykırı olurdu! Duyduk ki denize karşı viskilerini yudumlayan insanlar da varmış. Peki bu insanlar onca yolu ne için gelmiştir, orada ne halt etmektedir bilinmez. (Lonely Planet'in yazdıkları için tıklayınız)

Nasıl Gidilir?

Hindistan’ın her şehrinden saatlerce sürecek keyifli bir tren yolculuğunu seçebilir –ki biz bunu Delhi-Varanasi arasında 26 saat ile yaptık- veya zamandan tasarruf için Jet Airways veya Air Sahara ile ulaşabilirsiniz. Türkiye’den direkt Goa’ya gidecekseniz THY’nın Istanbul-Bombay (Mumbai) direkt seferi gelip aktarma yapıp 1 saat sonra Goa’ya inebilirsiniz. Dabolim Havalimanı Goa’nın başkenti Panaji’ye 8km mesafede. Elbette sizin gideceğiniz Goa daha uzak!

Update 2009: Bombay'e Istanbul'dan THY ile direkt ya da Etihad, Qatar Airways, Emirates ya da Gulfair gibi körfez havayolları ile ulaşabilirsiniz. Hatta bunlara bir de low cost airline olan Air Arabia katıldı. Şayet Bombay'e 04:00-:05:30 arası iniryorsanız sabah 05:30'da Spicejet ya da 06:20'de Jet Airways ile hiç beklemeden Goa'ya inebilirsiniz. (Çok hızlı olmanız lazım) Daha geç geliyorsanız tavsiye edeceğim havayolu Kingfisher olacaktır. Low cost olarak da GoAir iyi.

Update 2015: Goa'ya ulaşım artık çok daha kolay. Qatar Airways'in Doha'dan bağlantısı var. Hesaplı bir uçuş istiyorsanız Air Arabia ile uçabilirsiniz.

Ne Nerede?

Panaji aşağı yukarı Goa sahil şeridinin yukarılarına denk gelmektedir. Siz ya Panaji’nin güneyine, Palolem ve/veya Kerala’ya doğru yola koyulacaksınızdır ya da bizim gibi yönünüzü kuzeye çevireceksinizdir. Öyle hemen gözünüz korkmasın! Havalimanından Goa’nın en kuzeyinde bulunan Arambol taksi-minibüs ile 1 saat mesafede. Bu hesaba göre Panaji'den en güneye ulaşmanız da 2,5 - 3 saati geçmez.

Arambol

Uzun bir kumsala hafif tepeden bakan bir odada, dalgaların sesi ile uyanmak mı? Hem Goa’da olup hem de “tranquil” bir ortamda 2-3 günlük adaptasyon için ideal bir yer mi? Adresiniz Arambol olmalı. Yan odamızda kalan Amerikalı çift –ki tanıdığım en zeki ve dünya görüşü olan iki Amerikalıydı- Goa’dan ayrılmadan önceki son 2 günü için burayı seçmişti. İkisi de olabilir tabi… neden olmasın?

Anjuna

Artık Goa’yı yaşamanın vaktiydi ve kendimizi Anjuna’ya attık. Kendimize keyifli bir pansiyonda oda bulduktan ve motor kiraladıktan sonra havaya girdik ve bu dünyadan ışınlandık. Odadan sahile yürüdük ve ilk gözümüze kestirdiğimiz “shack”e çöktük. Burası gündüz vakti hayatımızın geçtiği Agnelo’nun yeriydi (Agnelo’s Shack). Shack denilen zıkkım sazlardan kurulmuş, içerisinde tek ocağı bulunan mutfağı ile bir nevi büfedir diyebiliriz. Bira var, yemek var, şezlog var, muhabbet var… zaten başka bir ihtiyacınız da olmuyor. Masajınızı sahilde yürüyen Hintiler yapıyor, taze meyvenizi kafasının üzerinde taşıdığı sepetten alıp gözünüzün önünde “chop” eden teyzeden alıyorsunuz. Yemek olayı biraz ağır zira tüm yemekler sırasıyla tek ocakta pişirildiği için beklemek kaçınılmaz. Sinir-Stres size yabancı kavramlar olacağı ve zaman sadece güneşin doğup-batması olarak algılandığı için beklemek hiç sorun olmuyor. Bir süre sonra Agnelo ile kanka olununca “shack”in diğer imkanlarından da yararlanma şansınız doğuyor ;) Anjuna sık sık partilere ev sahipliği yapan bir beach olduğu için ve Vagator, Baga gibi beachlere de yakınlığından dolayı iyi bir lokasyon.

2009 Edit: Curlie's ve Shiva Valley'de partiler olmakta. Bunun dışında Shore Bar yemek ve gündüz takılmak için güzel. Fusion akşam yemeği için favorilerim arasında.

Goa Gece Hayatı

İşte bu bölüm pek enteresan! Anlamak için kendinizi bir an olsun sahilde güneşlenirken hayal edin. Güneşin batması ile (saat 19:00 civarı) toparlanıp odanıza gidiyorsunuz. Öyle duş almayı, yemek için çıkmayı filan düşünmeyin. Biraz dinlenip, giyinip, motorunuza atladığınız gibi kendinizi Vagator’da mukim “NineBar”a atıyor, kendinizi Goa Trance ve Pyschedelic Trance’in ruhunuzu ve beyninizi besleyen tınılarına bırakıyorsunuz. Hızlı havaya girip keyfini çıkartın zira kanun gereği saat 22:00’de müzik bitiyor :)

Paşa paşa mekandan çıkıp kendinize yemek yiyecek bir yer buluyorsunuz. Genelde, burada da İsrailli gençler yoğun olduğu için tavuklu sandviç ve schnitzel bulabilirsiniz. Ya da Goan mutfağını tatmak üzere lokal bir restauranta gidebilir, tüm bunlardan sıkıldıysanız bir pizzacıda zıkkımlanabilirsiniz. Hayat kurtaran bir başka yemek de “seafood pasta”... hepsi yapabiliyor!

Ardından gece yarısına kadar sürecek bir temizlenme, bekleyiş ve dinlenme başlıyor. Bu arada gözünüz kulağınız olası bir parti için açık olsun. Kanunen müzik 22:00’de bittiği ve Goa yetkilileri tarafından “rave party”lere fazla sıcak bakılmadığı için öyle önceden bağıra çağıra “parti vaaaar!” diye duyurulmuyor. Genelde ufak çaplı (400-500 kişilik) partiler düzenleniyor ve bu herhangi bir koyda veya sahilden içeride dağlara doğru (jungle party) olabilir. Bir tüyo daha, İsraillilerin çoğunluğu nedeniyle bu tip organizasyonlar da genelde onların elinden çıkıyor ;) Bizim kaldığımız 8 gün içerisinde ne yazık ki büyük bir “rave party” olmadı. Dönüşümüzden 10 gün sonra yapılacak olana hazırlanıyordu herkesler! Kısmet diilmiş :( Noel ve yılbaşı döneminde şansınız çok daha yüksek tabi.

Sakın karalar bağlamayın! Biz bağlamadık zira Goa herşeye rağmen size eğlence sunuyor. Gece 01:00 gibi başlayıp sabaha kadar devam eden uçuk mekanlar mevcut. Vagator’da bulunan “Prim Rose” buna bir örnek. Sadece müzik bile sizi mutlu edecektir zira “birşeyler”in doğduğu yerdesiniz!

Edit 2009: Bombay'deki son terör olayları sonrası yılbaşı dönemi zor geçti. Pek çok parti iptal oldu vs. Şu anda normale dönüş var ama zaman alacağı kesin. Ninebar, Hilltop, West End hizmette ;) Curlie's ve Shiva Valley'de partiler olmakta. Tabi nerede ne zaman ne olacak bilmek için networkünüzün iyi olması gerek ;)

Goa nedir?

Goa gizemlidir, kendini çabuk teslim etmez! Nazlıdır… Mesela çok daraldınız ve kafaya koydunuz, illa bir parti bulacaksınız…motorunuza atlayıp kulağınızı rüzgarla gelen müziğe kabartın. Bir yerlerde kendinize göre bir şey bulursunuz. Fakat emin olun ki o size gelmeyecektir.

Tüm bunları görüp, yaşayıp, sorguladıktan sonra anlıyorsunuz ki Goa, Koh Phangan gibi tatil+eğlence mekanı değildir. Bir hafta – on günlük bir yer de değildir! Goa; hayatınızda bir zaman dilimini geçirmek üzere geleceğiniz, bu sürede burada misafir olarak değil “yarı yerleşik gezgin” olarak bulunursanız tadını alabileceğiniz, keyfine varabileceğiniz bir yerdir. Benim tabirimle “kontak kapatma”, kimilerine göre “re-generation” kimilerine göre de “beyni yakma” yeridir. 70'li yıllardan bugüne tarzlar değişse de misyonunu devam ettiren bir yerdir. (Goa Gil'in hikayesine bakınız)



Goa ayrı bir planettir ve alıştığınız dünyanın kuralları, değer yargıları ve tarzı geçerli değildir. Kısacası tatile değil, bir zaman dilimi yaşamaya gidilmesi gereken bir yerdir.

Update 2015: Goa'nın nereden nereye geldiğini anlamak, gerçek hippilerden tutun yerli halka kadar pek çok kişinin yer aldığı The Last Hippie Standing belgeselini izlemenizi öneririm.



Ne zaman gidilir?

Musonlar, tüm Güney Asya destinasyonlarında oluğu gibi Goa’da da belirleyicidir, geliş ve gidiş tarihleri farklıdır. Haziran gibi başlayıp Eylül sonuna doğru dinen Musonlar nedeniyle Ekim-Mayıs döneminde gidin. Goa’nın Şubatı bizim Ağustosumuzdur!

Ne alınır?

Chillum, ilgilenenler için ideal hediyedir. Bunun dışında Goa’ya yerleşmiş yabancıların geçimlerini sağlamak için üretip-sattıkları harika t-shirtler, yerel tekstil ürünleri, hamaklar vs alınabilir. Eğer Hindistan turuna çıkmışsanız birçok ürün tanıdık gelecektir. Hinditan genelinde alışveriş için en uygun yer ise Pushkardır.

Goa’ya Yerleşme Planları

Goa Sendromuna yakalanan herkesin yaptığı bir plandır bu! Aslında hayal değildir ve doğruluk payı vardır. Mesele bunu gerçekleştirecek cesaretin ve imkanların olmasıdır. Şahsen bu konuda ciddiyim ve orada hali hazırda bulunan İsrail, Alman, Fransız ve İtalyan komünleri gibi bir Türk komünü neden olmasın diyorum… “Biz”lerden oluşan, kendine has, az ve öz bir komün.

Edit 2009: Ofisimizi açtık, Goa'ya yerleştik! Yaklaşık iki yıldır (2007-2009) Istanbul-Goa arasında dönüyoruz ama senenin yarısı burada geçiyor diyebilirim.

Edit 2009 / Kasım: Timeout'dan bir Goa yazısı... değişim ne kadar hızlı ve enteresan. Benim yazım gerçek Goa'yı arayanlara, Timeout'un yazısı turistik gezginlere :)

Aklınızda bulunsun!
  • Uzun süreli gidin, ev tutun
  • Mutlaka bir motor edinin kendinize… mesafeler uzun, mekanlar çeşitli
  • Gece hayatı ile anlattıklarımı es geçmeyin
  • Alkole dayanıklı değilseniz lokal viski (Signature hariç) ve votka gibi içkilere bulaşmayın
  • İnsanları ve gruplaşmaları yadırgamayın
  • Herşey özgür ama yine de dikkatli olun, bokunu çıkartmayın
  • Triplere girmeyin, kendiniz olun
  • Hayatı akışına bırakın!

    Yorumlar

    Adsız dedi ki…
    prim rose!!benim için hayatımda gördüğüm en absurd yerlerden biri! renkli ampullerin altında bir aile çay bahçesi ortamında gecenin bir yarısı bi yandan çikolatalı nan yerken bir yandan da uyuyan çocuklarını plastik sandalyelere terketmiş, sarileri içinde trance eşliğinde gerdan kıvıran hintli teyzeleri unutamam galiba:)

    şu konuda çok haklısın ki goa 10 günlük bir yer değil ve geri çağıran bir yer
    aquila dedi ki…
    Bir gün oraya ulaşabilirsem tavsiyelerine uyacağım, ancak biri hariç; bokunu çıkaracağım tecrübeyle sabittir!
    ssbb dedi ki…
    Bir Goa macerası daha:
    http://sandaletliseyahat.blogspot.com/2005/12/hindistana-gidiimiz-kba-gibi-oldu.html
    Bu arada siz Bizim Sokakta'ki Oyuncakçı Dede'nin yanındaki Borga mısınız?
    Borga Dinçler dedi ki…
    O Borga ben değilim ama annem programın yapımcısıydı TRT'de, bir şekilde bağlantılıyım yani ;)
    Adsız dedi ki…
    Merhaba,
    Ben de yorumunuzu tesadüfen bulup okudum ve beğenip, linkini bir fotoğrafımın açıklama bölümüne ekledim izninizle! (http://www.fotokritik.com/1271365)
    Goa'yı ben de sevmiştim, hem de ıslak musonlara rağmen, zaten sevmeyen var mıdır bilmem...
    Kaldığım Panaji'yi, plajı, nehri, müzik ve danslarını, yiyeceklerini... sevdim ve kayif yaptım orada üç gün.
    Güzel yazmışsınız, selamlar!
    Tuba Evren
    Adsız dedi ki…
    Merhaba
    Hindistan'ı güzel anlatmışsınız. Merak ettiğim sey kaldığınız otellerin temizliği. Denildiği kadar pis mi?
    Birde hediyelik olarak chillum'dan bahsetmişsiniz. Bunun ne olduğunu merak ettim.
    Zehra Arslan
    Borga Dinçler dedi ki…
    Goa Hindistan değil, Hindistan da Goa değil :)

    O nedenle burada kalınacak yer otel ya da guest house (pansiyon) olsun nispeten temiz ve güzel. Fakat aynı şeyi ülkenin diğer tarafları için söylemek zor.

    Chillum ise bir nevi pipo olarak tanımlanabilir.
    Adsız dedi ki…
    selam Borga. subatin 20 sinde 3 haftaligina hindistana gidiyorum ben de. tahmin edersin ki internette surekli bilgi bakiniyorum. blog icin cok sagol. sana sormak istedigim motorsiklet kiralamak icin ne gibi bir lisansaa ihtiyacin var? turkiye icin normal arac (sinifini unuttum) surucu ehliyetim var aslinda. fransada yasayan biri olarak burada bir sikinti cekmiyorum ama orada durumlar nedir? bilgi verebilirsen sevinirim. keremkelebek(@)hotmaildotcom mail adresim. yazarsan sevinirim.
    Borga Dinçler dedi ki…
    Goa'da motor kiralamak için de polis tarafından durdurulduğunda devam etmek için de tek ihtiyacın olan şey bir miktar rupi ;)

    Hindistan'ın her eyaleti de buna benzer durumda. Tabi gidip AVIS gibi bir yerden kiralıyacaksan o başka. O durumda uluslar arası motor ehliyetinin olması gerekiyor.

    Bol şans, iyi tatiller...
    Mimosa Café dedi ki…
    Yazıdan çok heyecan duydum. Bundan sonraki ilk durak Goa...
    Adsız dedi ki…
    Merhabalar,
    internet de araştırırken size rastladım.Bende yoga eğitimi için Goa'ya gitmeyi düşünüyorum.Himalaya Yoga Valley.Whisper Lake tarafında konaklama yapabileceğim söyleniyor.Uygun fiyatlı ancak fazlada eziyet çekmeyeceğim bir yer bulmak istiyorum.Yoga merkez hakkında bilginiz ve kalacak yer konusunda öneriniz varsa:) sevinirim.

    Füsun
    Borga Dinçler dedi ki…
    Himalaya Yoga Mandrem Beach'de, yani kuzey Goa''da...çok güzel bir plaj. Mandrem veya Ashwem'de kalınabilir. Önerim 1-2 gün önce gidip görerek kalacağın yeri seçmen olacaktır. Uzun kalacaksan ev bile kiralanabilir.

    Bol şans... ohmmm
    Adsız dedi ki…
    Selam , blogunuzu tesaduf eseri buldum ve acıkcası Goa yı gercekten görmek istiyorum yalnız bana ne kadara patlayacağı hakkında bir fikrim yok. Yani 15 günlük bir tatil için ortalama ne kadar bütçe ayırmam lazım ? Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim ...
    Buğra
    bugra_avsar@hotmail.com
    Borga Dinçler dedi ki…
    @ Adsız
    Bu tamamen senin nasıl bir yerde kalmayı tercih edeceğine, nerede yiyeceğine ve ne yapacağına bağlı olarak değişecek bir konu.

    Günlük 250-300 rupi kalacak yer desen, yine günlük 150-200 rupi motor kirası desen, 300-500 yeme/içme desen 600-1000 rupi gibi bir rakama ulaşırsın.
    Hamile Shop dedi ki…
    Sevgili Borga,

    Ne guzel yapmissin ve tecrubelerini paylasmissin. Ben de Kasimda Goa ya gidiyorum. Yazdiklarini okudum ama Goa nin neresinde kalmak gerektigine karar veremedim. Senden ricam, tatil anlayisimiz ayni oldugu icin kaldigin yerlerin isimlerini benimle paylasman. Mumkun mudur? En azindan ilk gun icin buradan rezervasyon yapabilecegim bir yer olursa cok guzel olur. Simdiden tesekkurler.
    Ezgi
    Borga Dinçler dedi ki…
    Seyahat anlayışımızlarımız benzerse kesinlikle Goa'nın kuzeyine gitmeni öneriyorum. Anjuna, Vagator, Ashwem ve Arambol hattı üzerindeki her hangi bir yer olabilir. Lakin buralarda genelde guest house tipi konaklama opsiyonları mevcut olduğundan önceden rezervasyon yapma şansı da pek yok. Anjuna'daki Avivenda Guest House benim lokasyon olarak tavsiye edebileceğim bir yer. Bunun dışında biraz internetten yapılacak araştırmalara göre hareket etmeni öneririm. Bence kafanıza uyan bir yere yerleşin, motorlarınızı kiralayın ve 1-2 gün gözünüze hoş gelen yerlere bakın. Sonra yer değiştirip kalan zamanınızın keyfini çıkarın...

    İyi yolculuklar...
    Adsız dedi ki…
    Borga Bey merhabalar,

    Aralık ayında 2 aylığına hindistan goa ya gitmeyi planlıyorum. Orada ev kiralamak için önceden kimlerle kontağa geçmem gerektiği konusunda bana yardımcı olabilir misiniz? Teşekkür ederim.
    Sevgiler,
    Aslı
    Borga Dinçler dedi ki…
    Önceden ayarlamaktansa oraya gittiğinizde önce kalmaktan hoşlanacağınız köyü/civarı seçmenizde ve sorup soruşturmanızda fayda var.

    Örneğin Vagator'da mutlu olacağınızı düşünüyorsanız orada yer alan restaurant, bakkal, çakkal gibi yerlerin duvarlarına yapıştırlan ilanlara bakabilir ya da esnafa sorabilirsiniz. Aynı şekilde Ashwem sizi mutlu edecekse oralarda soruşturmak daha mantıklı olacaktır.

    İki ay güzel bir süre... bunun 10 gününü etrafı tanımaya ve ortamları anlamaya çalışırsanız kalacak yer konusunu daha sağlıklı şekilde çözebilirsiniz. Hem gözünüzle görmeden önceden bir angajmana girmeniz sizi sürprizlere gebe bırakır.

    Naçizane tavsiyem budur. İnanın okuduğunuzdan daha kolay halledilir bu ev işi.

    İyi yolculuklar...
    polaturkey dedi ki…
    selam 23 ocakta 1 aylığına gidiyoruz... faydalı bilgiler olmuş çok sağolun... 5 kişi kalabileceğimiz aylık ev kirası olarak 3aşaa5yukarı ne öderiz dersiniz? ayrıca yanımıza eski almanya gurbetçileri hesabı konserve vs.. götürelim mi komple sebze olup dönmemek için? tekrar teşekkürler... Polat
    Borga Dinçler dedi ki…
    3 aşağı 5 yukarı bile olsa bir fiyat veremem zira 3'e de var 5'e de... bu sanırım en merak edilen konu ama gerçekten evin yerine, durumuna vs göre çok değişkenlik gösteren bir durum.

    Yemek olayına gelirsek; sakın bir şey götürmeyin zira her türlü yemek, et-tavuk-balık bulunur. Lakin oralara gidip illa Türkiye'deki diyetimi uygulayacağım, sabahları sucuğumu yemeden yapamam diyorsa o kişinin işi zor olur, abes olur. 1 hafta 10 güne alışırsınız merak etmeyin. Bir de rahat olun, bırakın kendinizi...
    psy nebula ozi dedi ki…
    Selam ben sanirim igoadan bir arkadasa da sahibim ama bunu burda aciklamaya gerek yok sadece sizin bu sirketin kurucsu oldugunuzu duynca 15 subatta turkiyeye donecek arkadaslarimizin bu yazilari okuyup okumadigini merak ettim nitekim gidip de donulemeyebilir sanirim :-) neyse ben aslinda oraya hem 2 ay yasamaya hem de orda psy ve freak modasina uygun kiyafetler yaptirmaya veya almaya gidecegim fakat bana alis veris konusunda hem de tasarladigim seyleri diktrebilme konusunda hangi kasabaya yakin olmaliyim,bu konuda bana bilgi verebilirsen coook sevinirim.tabii alanina girmiyorsa pek dikkatini cekmemistir ancak yazin Boom ve Ozora da satabilcegim seyler yaptiracagim icin goa bunun merkezi bikiyorum ancak en yakin yer alisveris ve pazarlar icin neresidir?bir de vize icin kalacagimiz otelleri falan gostermk gerekiyor dediler dogru mu?ben orda secmek istioyrum.simdiden tesekkurler..love and ligths ;-)
    Ozi
    Borga Dinçler dedi ki…
    Merhaba Ozi,

    iGOA'da çalışan arkadaşın benden daha güncel bilgilere sahip olabilir, bu sorduklarını onunla da bir tur dönmende fayda var.

    Boom ve Ozora gibi festivallerde satmak üzere kıyafet tasarlayan ve üreten insanlar var... bu arkadaşlarla Goa'da denk düşme ihtimalin de yüksek. Benim sana naçizane tavsiyem Çarşamba günleri kurulan Anjuna pazarında bu tip kıyafet satan kişilerle konuşman. Elbette sana istediğin her bilgiyi ilk günden vermeyeceklerdir. Bu senin beşeri ilişkilerinin düzeyine bakıyor.

    Bunun haricinde Chapora'daki dükkana bakabilirsin. Bir de her sezon sayısı değişmekle birlikte Anjuna'da ufak dükkanlar oluyor.

    Vize için gidiş-dönüş bir biletin olsun yeter. Neticede backpacker olarak gexeceksin, ne rezervasyonu!?

    Yolun açık olsun...
    Unknown dedi ki…
    Selam verdiginiz bilgiler icin tesekkurler oncelikle...
    orada tatil değilde orada yasamak icin vize alabiliyormuyuz? yada almak icin neler gerekiyor.
    birde ev satın alma gibi haklarımız varmı ? ortalama bir ev ne kadara mal olur?
    bilginiz yoksa da bu konularda simdiden tesekkur ederim.
    Borga Dinçler dedi ki…
    Orada yaşamak için alınabilecek bir vize yok. Hatta son senelerde turistik vizeleri de kısa süreli (1-3 ay) veriyorlar ve "visa run" denilen girdi çıktı işini de epey zorlaştırdılar diye biliyorum. Yabancıların mülk satın alması da oldukça alengirli bir iş ama dünyaca ünlü Hint bürokrasisini alt edip yapabilmek mümkün.

    Benim sana naçizane tavsiyem uzun turist vizesi alarak her yıl belirli bir süre Hindistan'ın farklı yerlerini gezmen ve her gezide belirli bir süreyi Goa'ya ayırman yönünde olacaktır.

    Yol gidenindir!
    Erenthai dedi ki…
    difiedErsevgili Borga
    Bilgilerini paylaştığın için tesekkurler :) aralık ayında 1 aylığına 3 kişi gidiyoruz ama planımız altın üçgeni tamamlayıp goa ya gecmek ve bombaydan geri dönmek.İnişte Bombay.Korkutucu gelıyor bazen basarabılecekmıyız dıye :) ne dersin bombay-altın üçgen-goa-bombay oluru varmıdır? :)
    Borga Dinçler dedi ki…
    Fazla kasmayin, Hindistan'da plan program pek tutmaz, tutsa da sarkar :) Iki defa Bombay anlamsiz olur zira maksimum 1,5 gun size de bana da yeter... Altin ucgen yapacaksaniz Delhi gidis - Bombay donus alin biletinizi.
    Nevzat Şarapcı dedi ki…
    Mehaba, keyifle gezmişsiniz ve başkaları da gezebilsin diye ayrıntılı olarak yazmışsınız, çok teşekkürler.Benim gibi araştırma aşamasındakilere çok faydalı olacağına eminim.

    Nevzat
    Unknown dedi ki…
    Merhaba Borga Bey,
    Önümüzdeki Eylül başında 1 hafta balayı ve bölgeyi görüp iş imkanlarını ve yaşam şartlarını öğrenmek için Goa ya gideceğiz. Anladığım kadarıyla orada bir ofisiniz varmış. Halı hazırda hala açık mı acaba ofisiniz orada iletişime geçip daha detaylı bilgi alabileceğimiz birilerini tavsiye edebilirmisiniz.
    Borga Dinçler dedi ki…
    Giray Bey,
    iGOA'nın Goa ofisi elbette açık, websitesinden ulaşabilirsiniz. Bir hafta bence Goa'yı anlamak için çok çok kısa bir süre benden söylemesi ;)
    Adsız dedi ki…
    hayatı altust olmuş bi adamım son paramı verip buraya gitmek istiyorum çok ucuz oldugu söyleniyor ve sizce sıfırdan hayata başlayacak biri için dgru yermidir bi arkadasımdan duymustum goa yı o yüzden yeni araştırmaya başladım yardımcı olabilirmsnz ??
    Borga Dinçler dedi ki…
    çok zor bir soru... cevabı da ne yazık ki bende değil. şöyle ki; goa'da gerçekten bambaşka bir dünya ile tanışıp yeni bir hayata adım atabileceğin gibi orada başka alemlere dalıp tamamen yok olup gidebilirsin de. dolayısıyla iyice araştırıp, düşünüp, taşınıp, dostların ve yakınlarına danışarak bu kararı vermen bence en hayırlısı olacaktır... belki de goa'dan önce memlekette bir yere gidip kafanı ve kendini dinlemek daha iyi gelebilir. hangi yolu seçersen seç, yol gidenindir! bol şans...

    maydonoz dedi ki…
    mrb, bende bu sene butun kisimi orda gecirdim ve asik oldum goaya. siz sirketi nasil actiniz ne gibi kurallar var? anjuna flea markette satis yapmak icin neler gerekiyor? ozellikle burdan mal gotursek neyle karsilasiriz bilgilendirirseniz sevinirim
    Borga Dinçler dedi ki…
    Goa'da şirket kurmak için tavsiyem yerel bir mali müşavir veya avukat ile görüşmeniz yönünde olacaktır. Mapusa veya Panjim'de araştırabilirsiniz. Hint bürokrasisini küçümsemeyin ;)

    Buradan oraya ne götürmeyi planlıyorsunuz bilmiyorum ama satışı konusunda - gerek Anjuna gerekse Saturday Night Market için- bu pazarları organize eden kişileri bulmanız gerek. Dükkan/tezgah sahibi tanıdıklara danışmanız sizi doğru kişilere yönlendirecektir.

    Bol şans...
    Unknown dedi ki…
    Gerçekten yazdıklarınız güven
    verici biz suanda Goa Arambol'dayız buraya Mumbai'den geldik hiç korkulacak birsey yok ama yazılanlar çizilenler insanı korkutuyor. Sadece söylendiği gibi wc durumu sıkıntılı, ucuz ve ayrica nefes kesen yerler görüyorsunuz.
    Tolga Koç dedi ki…
    Hem yazıların hemde yorumlara verdiğin yanıtlar olarak oldukça bilgilendirici bir sayfa, emeğine sağlık.

    Dostum ben haziran gibi Goa ya gelmeyi planlıyorum. Yeni bir başlangıç, uzun süreli bir ev kiralayacagim ve bir motor satın almayı düşünüyorum. Dönmem gerekirse satacağım birşey olacak, üç aydan üç aya mevcut kur seviyesinde 5.30 dan 1.000 dolar ile üç dört ay geçine bileceğimi düşünüyorum. Sigarayı ve alkolü seven biri olarak, yorumunu öğrenmek istiyorum.

    Ve anladığım kadarıyla orada iş yapmak istersek de dükkan kiralama vs yabancı olmamıza rağmen, mümkün durumlar?

    Görüşmek üzere, teşekkürler..
    Borga Dinçler dedi ki…
    @tolga Ayda 1.000$ ile geçinmenin ötesinde yaşarsın... 1.000€ olsa süper yaşarsın. Alkol ve sigarayı ne kadar seviyorsun bilmiyorum ama onlar işin içine girdiğinde hesabına dikkat etmen gerek. Ben uzun zamandır gitmedim ama eş-dost anlatıyor, Goa iyice pahalılanmış. Zaten Hindistan'ın diğer yerlerine göre pahalıydı, şimdi iyice tursitik olmuş fiyatlar. Parasını ödediğin ve düzgün iş yaptığın sürece dükkan kiralarsın ama dikkat et farklı bir düzeni vardır oraların, tanıdığın yoksa zorlanabilirsin ;) Bol şans...

    Bu blogdaki popüler yayınlar

    Yunanistan Gezi Notları - Günübirlik Kos

    İtalya Gezi Notları – Roma ve Milano

    Arjantin Gezi Notları - Buenos Aires