Çek Cumhuriyeti Gezi Notları - Prag

Prag - Çek Cumhuriyeti (Çekya)

Bundan çok değil 30 yıl önce dünya iki kutupluydu ve Doğu Avrupa, Sovyetler Birliği’nin yaratmış olduğu “Doğu Bloku”nun içinde, "Demir Perde"nin arkasındaydı. Budapeşte, Moskova, Prag, Varşova gibi şehirleri sadece tarih kitaplarından ve casus filmlerinden tanıyorduk. Kızıl Meydan'da fotoğraf çektirebileceğine kim inanırdı?

Ardından birileri fitili ateşledi, blok çöktü ve o içlerine kapalı Doğu Avrupa ülkeleri birer birer açıldılar. Yeni yerler gezmek ve keşfetmek isteyen gezginler ve turistler için gün doğdu… Yukarıda saydığım 4 Doğu Avrupa şehrinden üçüne gittim. Bu yazımda içlerinde beni en çok etkileyen ve fırsatınız olduğunda mutlaka gitmenizi önereceğimi yazıyorum; Prag

Çek Cumhuriyetinin başkenti Prag, Avusturya’nın doğusunda yer alan Bohemia (Bohemya) diye anılan bölgede yer alan tipik bir Orta Avrupa şehri. Daha önce Almanya, Avusturya veya İsviçre’ye gitmişseniz mimarisini çok da yadırgamayacaksınız demektir.

Kısaca anlatmak gerekirse Vltava Nehri tarafından ikiye bölünen şehrin merkezi “Stara Mesto” (Eski Şehir)’dir. Burada bulunan saat kulesi ve "Astronomik Saat" pek ilginç olsa da kulenin tepesine çıkıp muhteşem Prag manzarasını görmenizi tavsiye ederim. Bu meydanı baz alırsak, güney tarafında “Nove Mesto” yani yeni şehir, güzel sokaklar ve Opera Binası yer alır. Kuzey tarafında ise en önemli ve ünlü alışveriş caddesi “Parizka” (Paris Caddesi) ve Jewish Quarter (Musevi Mahallesi) yer alır. Batısında ise Vlatava Nehri ve üzerinde bulunan büyüleyici Charles Bridge (Charles Köprüsü) sizi şehrin diğer tarafına götürür. Eski şehrin UNESCO tarafından dünya mirası kabul edildiğini hatırlatmak isterim ;)

Nehrin karşı tarafı ki bizim otelimiz de bu taraftaydı, Prag Kalesine, Petrin Kulesine ve Sparta Prag’ın maçlarını oynadığı stada ev sahipliği yapar. Havalimanı da bu yakadan olduğundan aslında şehrin ilk bu tarafını görürsünüz. Küçük bir not; Türk Büyükelçiliği de bu yakadadır.

Update 2016: İkinci defa ziyaretimde de bu yakada kaldım ama bu sefer evde. Metro artık şehrin bu tarafına gelmiş ve ulaşım çok daha kolay.

İlk Gün

Sabahın kör bir vakti Atatürk Havalimanından kalkan uçağımız yaklaşık 3 saatlik bir uçuş sonrasında bizi öğleden önce Prag’a getirmişti. Bayram nedeniyle inanılmaz bir Türk yoğunluğu yaşanan pasaport kontrolünde 1-1,5 saat sıra bekledikten ve bagajlarımızı aldıktan sonra şehre doğru yola çıktık. (Bireysel gidecekler için Cedaz Shuttle 90Kr / 05:30-21:30 arası saat başı hareket)

Fakat her turda olduğu gibi öğleden önce otele girişimiz mümkün değildi. Bu nedenle yol üzerinde bir cafede mola verdik. Ben her zaman olduğu gibi kahve-kruvasan ikilisi ile mutlu olmuş, yaktığın sigara ile de keyiflenmiştim. Sonra tekrar yollara düştük ve kısa sure içinde şehri tepeden gören bir noktada kendimizi yarım günlük şehir turuna başlamış bulduk.


Evet! bizim turumuz Prag Kalesi ve civarı ile başlamıştı. Ardından kendimizi merdivenlerden aşağı salarak nehrin kıyısına gelmiş, Charles Köprüsünden eski şehire geçmiş, ara sokaklardan geçip Stara Mesto’da noktalamıştık. Herkes mümkün olduğunca çabuk kendini otele atmak, duş alıp kendine gelmek istiyordu. Bu tantananın tamamlanması ve refresh olmuş bir şekilde akşam yemeği için şehre inmek üzere buluşmamız epey vakit almıştı. Ama kim tutar bizi? Orta Avrupa’nın en güzel şehrindeydik ve Prag bizi bekliyordu! Tramvayla şehre indikten ve biraz yürüdükten sonra Stara Mesto’ya ulaşmış oradan da kendimizi Parizka’ya atmıştık. Kafamıza uygun bir yer ararken aradan Musevi Mahallesini de aradan çıkartmış olduk. Ardından mahallenin Parizka ile birleştiği köşede bulunan "Pravda Restaurant"da yemek yedik. İlk gece için kötü bir seçim değildi ama daha keyifli yerler de mevcut.

Update 2016: Pravda maalesef kapanmış. Yeme-içme ile ilgili güncel bilgileri en altta bulabilirsiniz.


İkinci Gün

Kafamıza göre geçireceğimiz ilk günü hem Prag’ı daha iyi gezmek hem de diğer günler neler yapılabileceğini planlamaya ayırmıştık. Kendimizi önce Stara Mesto’da ardından da kah yürüyerek, kah tramvayla, kah metro ile şehri harmanlarken bulduk. Nove Mesto (Yeni Şehir) meydanı ve aşağısındaki alışveriş caddesine geldiğimizde yorulmuştuk. Hiç adetimiz olmamakla birlikte o anda başka alternatif olmadığı için Mc Donald’sın koltuklarına çöktük. Burada oturuken aynı binanda bulunan “casino”ya gözümüz takıldı, bitimiz kanlandı ve tabi ki 10dk sonra kendimizi (Ufuk, Ferit ven ben) rulet masasında bulduk! Yarım saatte birkaç yüz Avro bırakaraktan kızların yanına döndük. Beslenmiş, dinlenmiş kızları bir alışveriş caddesinde tutabilmek mümkün olmadığı için bu civarda epey vakit geçirdikten sonra otele döndük. Akşam Prag’da geçireceğimiz en keyifli geceye doğru yürüyorduk. “Ambiente Ristorante Pasta Fresca”ya önceden yer ayıtmıştık. Gayet sakin başlayan yemek, güzek risottolar, makarnalarla birlikte ardı ardına devrilen “house wine”larla ısınmış, hatta cıvımıştı. Ekip o kadar keyifliydi ve eğleniyorduki etraftaki masalara bile pozitif enerjimiz yayılmaktaydı. Ertesi sabah Karlovy Vary’ye yola çıkacağımız için geceyi uzatmadık.

Üçüncü Gün – Karlovy Vary

Tahminlerinizin aksine ekstra tur satın almadık! Her ne kadar turla gitmiş olsak da “gezgin ruh” ağır basmış ve orada organize olmuştuk. Prag şehirlerarası otobüs terminali olan Florenc’e tramvay ile gitmiş, tur fiyatının 5’de birine aldığımız biletlerle yola çıkmıştık. 2-2,5 saatlik bir otobüs yolculuğunun ardından Çek Cumhuriyetinin, hatta eski Doğu Bloğunun en ünlü kaplıcalarının bulunduğu Karlovy Vary’ye vardık. Tabi hafta içi olması nedeniyle sokaklar turistlere kalmıştı. Ulu Önderimiz Atatürk de burada bir sure kalmış olması bu şehrin bize göre bir başka özelliği . Bizim kaplıcalara grime durumumuz olmadığı için nehir boyunda gezinirken etrafar serpiştirilmiş çeşmelerde bol kükürtlü ve mineralli sularından içmekle yetindik. Buraya havalar daha güzelken gelirseniz eminim çok daha keyifli olacaktır.

Prag’a döndükten ve otelde geçirilen kısa bir molanın ardından tekrar şehre indik ve bu sefer bir Küba lokantasına, La Bodeguita del Medio'ya gittik. Canlı müziğin de olduğu mekanda margraitaları yuvarlayıp Küba yemeklerine yumulduk.

Dördüncü Gün – Terezin

Terezin, 2nci Dünya Savaşı süresince Nazilerin en yoğun soykırım uyguladığı 3 toplama kampından birine ev sahipliği yapan küçük bir kasaba. Toplama kampı olarak kullanılan eski kale ve kasabanın içindeki müze haricinde birşey yok. Hatta ölü bir kasaba bile diyebilirim, sanki yokmuş gibi davranmak istiyorlar. Giderken “burası olamaz canım!” diye durağı bile kaçırmış ve ters yöne yürümek zorunda kalmıştık. Aklımda kalan en ilginç görüntü ise toplama kampının girişinde yazan slogan oldu; “Arbeit Macht Frei”. (Çalışmak Özgür Kılar) Ne acılar çekilmiş, ne yaşamlar yitip gitmiş bu ve benzeri kamplarda!

Planlanandan daha önce şehre döndük ve kendimizi Stara Mesto civarındaki cafelere atmıştık. Birşeyler atıştırdıktan sonra gece Prag’ın en ünlü “Jazz Club”larından biri olan Reduta’ya gittik (Giriş 200Kr). O gece bizim şansımıza Rock Jazz tarzı bir grup vardı ama yine de güzledi. Eski ABD Başkanının bile çaldığı bir kulüp zaten kötü olamazdı değil mi? (!)

Prag’a ne zaman gitmeli?

Biz Kasım ayında gittiğimiz için oldukça soğuktu ama Aralık ve Ocak daha da soğuk oluyormuş. Bizim belki de 20 defa bir o yana bir bu yana yürüdüüğümüz Charles Bridge üzerinde yürünmüyormuş bile! Yazın da deniz-güneş tatili zamanında gelinmeyeceği için en iyi zamanlar bahar aylarıdır.

Nasıl Gidilir? Nerede Kalınır?

Özellikle bayram ve tatil dönemlerinde (yılbaşı, 19 Mayıs, 29 Ekim vb) çok fazla tur bulabilirsiniz. Bireysel olarak gidecekseniz THY ve CSA (Çek Havayolları) seferleri mevcut. Fakat uçağınızın saatlerini iyi seçin. Schengen Vizesi geçmediği için Çek Vizesine ihtiyacınız var. Şehir çok büyük olmadığı için her yerde kalabilirsiniz, lokasyonunuz çok da önemli olmayacaktır.

Update 2016: Çek Havayolları CSA'nın başına gelmeyen kalmadı. En son Koreliler ortak olup kurtardı. Bu arada Istanbul dahil pek çok yere artık uçmuyorlar. Yerine yerli malı yurdun malı Pegasus var. Çek Cumhuriyeti uzun bir süredir Schengen'de, sıkıntı yok.

Prag’dan Ne Alınır?

Bohemya Kristali size birşey ifade ediyorsa işte tam yerindesiniz. Fiyatlar makul ama siz yine de pazarlık yapın. Ufak sanat eserleri, sokak ressamlarının resimleri ve bildik hediyelik eşyalar hem sizin hem de sevdikleriniz için uygun olacaktır. Ben sadece bir mıknatıs ile yetindim zira bana göre farklı ve enteresan bir şey yoktu.

Nerede-Ne Yenir?

Çek Mutfağı diye özel bir mutfak olmadığı için yukarıdaki metinde bahsettiğim Ambiente, Pravda denenebilir. Parizka caddesi üzerindeki “Coffee Heaven” ve Hotel U Prince’in terasındaki mekan, kahve keyfini sevelere tavsiye edilir.

Aklınızda Bulunsun ;)
  • Toplu taşıma araçlarında billet kontrolü yok ama yakalandığınızda 500Kr kitliyorlar adama. O nedenle 20Kr verin biletinizi alın. (Biz 4 kişi 2000Kr bayıldık haberiniz olsun!)
  • O anlamda eğlence arıyorsanız adres K5
  • Havalimanında para bozdurmayın, Stara Mesto’nun kuzeydoğu köşesinde, kilisenin solundan giren meydancık gibi yerde yüksek bozan büfeler var.
  • Stara Mesto’da bulunan tarihi kilisede verilen klasik müzik konserlerine asla gitmeyin. Orgun sesi bir sure sonra gerçekten dayanılmaz bir hal alıyor… Üstelik giriş 300Kr, değmez!
  • Keyfiniz ve bütçeniz uygunsa Stara Mesto’dan kalkan bir fayton turu alın, bir de öyle gezinmiş olun
  • Vaktiniz varsa tekne turu alabilirsiniz ki bunların yemeklileri de mevcut ama pek sevimsiz gözükmekteler, benden söylemesi
Update 2016

Bu seferki Prag gezisi farklı oldu zira orada yaşayan kuzenim, erkek arkadaşı, Avustralya'ya göçen diğer kuzenim ve kız arkadaşı bana oldukça yerel deneyimler yaşama fırsatı sundu.  Şimdi aklımda kalanları paylaşıyorum;
  • Kahvaltı için Cafe Amandine
  • En iyi kokteyl bar Bugsy's, U Prince otelinin altındaki Black Angel's da keyifli
  • Letna Parkına gidin, Prag'a karşıdan bakın, bira için
  • Smazak yiyin, Malinovka için ama bunları turistik olmayan bir yerde yapın
  • Yerel bira imalathanelerinden (micro brewery) birinde pastörize edilmemiş bira için. Yeter demek için bardak altlığını bardağınızın üstüne koyun ;)
  • Yiyecek ve içecek fiyatları eski şehirde pahalı, turistik olan bu bölgeden uzaklaştıkça ucuzluyor. İki adım yürüyün, değişik yerleri deneyin. 
  • Eskiye göre çok ama çok daha fazla seçenek var.
  • Prag, özellikle akşamları masal gibi bir şehir ve her zaman keyifli
Yol Gidenindir!

Yorumlar

Adsız dedi ki…
Bir tavsiye de ben yazayım izninizle: Prag'da rehberli tur isterseniz işiniz çok kolay. Saatin altına gidin, sabahtan orada rehberler bekleşiyorlar; ellerinde tur programları. İstediğiniz ile konuşup anlaşır, dilini anlamakta bir sorun olmadığını, programında görmek istediğiniz yerler olduğunu anlarsanız o önde siz o rehberi seçen diğer turistler arkada yürüyüse geçebilirsiniz; kimileri faytonla gezdiriyor....rehberle gezi bayağı bilgilendirici oluyor...bu şekilde şehri tanımak; sonraki günlerde gezeceğiniz yerler ile ilgili sorularınızı yöneltip rehberin önerilerini almak faydalı olmuştu bizim için...
Borga Dinçler dedi ki…
Yorumun için teşekkürler Başak :) Dünyanın pek çok şehrinde olduğu gibi lokal rehberler, detaylı bilgi almak isteyenler için faydalı ve pratik bir çözümdür ;)
Rodmank dedi ki…
bakalım biz şubatta gidecez donucaz ama değer diye düşünüyorum bde ucuza bilet almak isteyenler:
click4sky dan gidiş dönüş 140 € bide artık schengen bölgesinde çek cum.
Rodmank dedi ki…
özellikle türkleri seçiyolar galiba çünkü banada kestiler biletim olduğu halde yanlış biletmiş kardeşim ben ne bileyim elimde biletim vardı daha 5 dk önce aldığım.
bu arada zam gelmiş benden 700 aldılar yanimda çek parası olmadğından 30 € aldılar :( bide son günümdü ben duty free shopdan bişey alıcaktım o 30 € la

ama praga çok güzel bir şehirdi
MARTI dedi ki…
Prag'a ne zaman gidilir başlığına dikkat! Kesinlikle katılıyorum! Ben şubatta ordaydım ve Charles Bridge'teki heykellerden farksızdım!! :)
Bahar en iyisi olur(muş)!
Adsız dedi ki…
artık 1000 kron bilet cezaları;)))ayrıca klasik müzük konserlerine mutlaka gitmeniz gerekiyor...prag da tatil için en uygun zaman nisan,mayıs,ekim,kasım o aylarda ziyaretler daha bir başkadır
Borga Dinçler dedi ki…
Son yorumda yer alan websiteleri yorumu bırakan kişinin önerileri olup Yol Gidenindir! blogunu bağlamaz ;) İçinde yararlı bilgiler olmasa bu yorumu reklam kabule dip silerdim ama dursun şimdilik...

Fakat siz siz olun mutlaka 3-5 yerden araştırın, karşılaştırın, inceleyin ki içiniz de cebiniz de rahat etsin...

Yol Gidenindir!
Adsız dedi ki…
Arkadaşlar Prag'dan Budapeşte'ye en uygun nasıl geçilir bilen var mı?Birde kaç saat sürer acaba?
Adsız dedi ki…
prag mutehesem bi sehir işlk gunumde meydanda otururken cok guzel kızlar gelip bizle tanıstılar (2 kişiydik) insanları baya sevecen yemek olarak biz kendi tabirimizle cheap takılmayı tercih ettik saat meydanındaki sosisli sandivicler baya iyidi kesinlikle domuz olsada problem diil:)onun dısında sehirde illegal seyler baya agır basmakta o tarz bi eglence arayanlar içinde muhtesem bir sehir amsterdama gitmenize gerek yok.persembleri yada cuma geceleri chapeau rouge denen yere gitmeniz tavsiye edilir muzik degiskendir ama guzel elektronik olma olasılıgı yuksektir gunduzleri giderseniz mekana tuvaletinde çeşitli satıcılar bulunmaktadır ;) mekanda rahatca takılabılırsınız coffeeshop misali..onun dısında baya turist var erasmuscular falan onların gıttıklerı yerlerden uzak durun derim ufak yaslı cok ınsan var ve sureklı ortada kosusturuyorar elden dagıtılan flyerlara kanmayın bol bol sorun konusun :D bu arada metroda yakalanmadık biz sansınızı deneyin bilet falan ugrasmayın derim :D

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yunanistan Gezi Notları - Günübirlik Kos

İtalya Gezi Notları – Roma ve Milano

Arjantin Gezi Notları - Buenos Aires